Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám uzavřenou smlouvu o dílo na zřízení tepelného čerpadla. Chtěla bych se zeptat, zda mám právo požadovat % sankci za 2 měsíční nedodržení termínu realizace, která nastala v důsledku zpoždění dodávky čerpadel do ČR a kterou zhotovitel nemohl ovlivnit. Ve smlouvě není uvedeno nic o vyšší moci, pouze že realizace nemusí proběhnout v případě nevhodných klimatických podmínek. Děkuji, Nataša.

ODPOVĚĎ:
Úprava sankcí se řídí samotnou smlouvou. V případě, že smlouva hovoří o tom, že zhotovitel je povinen čerpadlo dodat a zprovoznit do určitého data, jde k jeho tíži, že není schopen zajistit dodávku čerpadla, respektive se tato dodávka zpozdila (typicky že mu zboží nedodal jeho dodavatel).
Výjimku by tvořily případy, kdy by ke zpoždění s dodávkou došlo tzv. vyšší moci, tedy neodvratitelné a nepředvídatelné události, kterou zhotovitel nemohl ovlivnit. V dotazu neuvádí, z jakého důvodu konkrétně došlo ke zpoždění s dodávkou čerpadla, proto nelze jednoznačně určit, zda se tak stalo z vyšší moci či nikoliv.
Sankci v % můžete uplatnit, pokud tak hovoří smlouva. Jestliže smlouva nehovoří o sankcích za prodlení s realizací díla, můžete z důvodu prodlení požadovat náhradu škody, která Vám tímto vznikne.
Doporučuji uplatňovat jakékoliv nároky výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.