Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebovala bych poradit ohledně proplacení faktury. Jsem OSVČ výtvarník a po realizaci projektu jsem vystavila fakturu a odeslala jí, ale osoba, která si u mě tuto zakázku zjednala mi nezaplatila a nereaguje na moje upomínky a zprávy.

K projektu sice nemám oficiální objednávku, protože jsme spolupracovali vícekrát a pokaždé stačila ústní dohoda, ale mám dokumentaci, že jsem práci dělala a mnohokrát její průběh řešila právě s osobou, která si u mě práci ujednala. Chci se zeptat jaký je další postup? Děkuji, Lucie.

 

ODPOVĚĎ:
Zde doporučuji zaslat klientovi tzv. předžalobní výzvu (vzor zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014), ve které popíšete celou situaci (tj. že došlo k uzavření ústní dohody, práce byla konzultována v průběhu), uvedete, že v souladu s ústní dohodou byla vystavena faktura za provedenou práci, přičemž tato faktura nebyla řádně a včas uhrazena. Dále klienta vyzvete, aby dlužnou částku uhradil ve lhůtě min. 7 dnů. V případě, že nebude na výzvu reagováno, můžete se obrátit na civilní soud a domáhat se proplacení faktury soudní cestou.
Doporučuji komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.