Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem živnostník a před půl rokem (nyní 4/2022) jsem ukončil spolupráci s menší komerční televizí, která mi neproplácela faktury a jen slibovala jejich proplacení (jsou dlouhodobě ve finančních potížích). Po půl roce a několika tvrdších urgencích mi alespoň proplatili faktury za rok, kdy jsem pro ně natáčel reportáže, bez úroků z prodlení.

Natočil a sestříhal jsem pro ně ale ještě jeden větší projekt za cca 100.000 Kč - dokument pro Dopravní podnik města Brna DPMB. Dohoda byla bohužel klasicky pouze ústní s tím, že „si to rozdělíme mezi nás tři“ - obchoďák (= ředitel televize), redaktorka (té proplatili fakturu na 20.000 Kč) a já (natáčení, střih - desítky hodin práce). Vzhledem k tomu, že jsme měli vždy stejnou sazbu s redaktorkou a udělal jsem na tom, dle mého pocitu, nejvíce hodin práce, přišla by mi férová 1/3 částky, ale fakturu jsem poslal na 20.000 Kč. Ať jsem na tom stejně jako redaktorka a chápu, že TV má náklady apod. DPMB již dokument půl roku užívá, televize peníze za zakázku přijala, ale já jsem z projektu neviděl ani korunu. I když jsem audiovizuální dílo společně s redaktorkou vytvořil (jsou tam ale i záběry z archivu, které vlastní televize) a oni ho v podstatě přeprodali. Ředitel mi po telefonu vztekle řekl, že si myslel, že všechny mé faktury už byly proplaceny a co ještě víc chci. Na mé vysvětlení situace, že proplatili pouze reportáže a je to vše v emailech i seznamu reportáží, reagoval stále s tím, že má za to, že všechny faktury byly již proplaceny a kde beru tu drzost chtít ještě víc. Ale že si o tom můžeme promluvit osobně. Od té doby ho jen uháním, ale datum žádné. Nikdy jsem nebyl zaměstnancem TV a vše probíhalo ústní dohodou a po emailech. Dokument jsem prokazatelně natočil i editoval, prokazatelně za něj nedostal zaplaceno. Cítím se být podvedený - nemůžu souhlasit s tím, že někdo přeprodal mou práci bez toho, aniž by mi za ni zaplatil. Smlouvu s televizí bohužel nemám žádnou a vždy jsem pro ně dělal pouze jako dodavatel. Myslíte, že mám šanci z nich peníze ještě nějak „dostat“ a případně jak? Advokáta a soud si asi dovolit nemůžu, pro těch 20.000 bych skončil v mínusu. Co jsem slyšel, podobně dopadli i zaměstnanci/dodavatelé v minulosti. Moc děkuji za Váš čas a případnou odpověď. S přátelským pozdravem, Hanuš.

 

ODPOVĚĎ:
Doporučuji jim zaslat tzv. předžalobní výzvu, ve které popíšete celou situaci a vyzvete je k proplacení faktury ve lhůtě min. 7 dnů. Současně je upozorníte, že v opačném případě jste připraven řešit celou věc soudně. Vzor výzvy naleznete zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014.
V mnoha případech postačuje k plnění, aby byla zaslána tato výzva. Smlouvu lze uzavřít i v ústní podobě. Obsah dohody pak lze podložit např. I emailovou komunikací.
Doporučuji komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.