Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem OSVČ a firma, mi nechce vyplatit poslední fakturaci po ukončení mé spolupráce. Fakturoval jsem každý měsíc asi rok v kuse práci vyvojáře (částka dle písemné dohody) + provize z prodeje systému zákazníkům firmy (ústní dohoda), což mi bylo vždy na konci měsíce ústně odsouhlaseno, fakturace byla schválena a vyplacena.

Nyní mi chtějí mou současnou fakturaci ponížit zpětně o tyto již vyplacené provize, na kterých jsme se údajně nedomluvily (firma se snaží najít kde jakou špínu). Já ale kromě své práce vývojaře jezdil i po schůzkách a obchody uzavíral, na což mám svědky, na provizích jsme se domluvili a já je tak každý měsíc fakturoval, vždy mi byla fakturace schválena a vyplacena. Je nyní možné, aby mi firma takto zpětně chtěla ponížit aktuální fakturaci? Případně, jak se vůči tomu mohu bránit. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže byly faktury ze strany společnosti odsouhlaseny a proplaceny, s velmi velkou pravděpodobností se je nepodaří zpochybnit. V případě, že poslední faktura bude rozporována z jejich strany a ponížena, doporučuji písemně vyzvat tzv. předžalobní výzvu k úhradě celé částky, a to ve lhůtě min. 7 dnů. Vzor výzvy zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014.
Jestliže by se tak nestalo, můžete se obrátit na soud. V této věci se můžete nechat zastoupit také některým z advokátů, kontakt naleznete zde: www.advokatikomora.cz.
Doporučuji komunikovat s protistranou výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.