Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

11.5.2022 jsme mimo kancelář podepsali s RK zastupující developera Dohodu o rezervaci nemovitosti a zaplatili rezervační poplatek (první část kupní ceny a zároveň možnou smluvní pokutu) na účet developera. Předmětem koupě by měl být inzerovaný stavební pozemek (pozemková parcela), ke kterému povede zpevněná cesta, nyní ve výstavbě.

V době prohlídky byl vybraný pozemek rovinatý, plynule navazující na ještě nezpevněnou cestu. Po zaplacení rezervačního poplatku došlo k výraznému navýšení příjezdové cesty a části rezervovaného pozemku o cca 2 m a po zpevnění to bude ještě o 0,5 m více. Po našich námitkách, že jsme si při prohlídce vybrali pozemek s jiným charakterem nám RK odepsala „Cesta je realizovaná dle schváleného projektu. Nabízíme možnost předmětný pozemek zavážet. “ Zvýšením příjezdové cesty a následným zavezením by se náš pozemek dostal do sklonu o který nemáme zájem. O záměrném výběru rovinatého pozemku jsme při prohlídce informovali RK. Na základě této skutečnosti jsme se rozhodli druhou část kupní ceny nezaplatit a nepodepsat Smlouvu o budoucí smlouvě kupní, k tomu jsme se ale zavázali. Součástí smluv je bod „Strana budoucí kupující prohlašuje, že se před podpisem této smlouvy seznámila s územně plánovací dokumentací...je srozuměna s tím, že dokumentace může doznat změn, které mohou v tomto Předmět převodu ovlivnit. “ Máme nárok na vrácení rezervačního poplatku? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě je podstatné, co je ve smlouvě myšleno územně plánovací dokumentací. Zda je tím myšlen konkrétní projekt či jiné dokumenty. Další důležitou věcí je, zda smlouva předvídá, že o případné změně musíte být předem informováni či nikoliv.
Obecně platí:
Skutečnost, že jste si neprohlédli smlouvu či listiny, na které odkazuje, jde k Vaší tíži. Opačná situace by byla, pokud by Vám bylo odmítnuto jejich předložení nebo byla předložena dokumentace odlišná.
Za této situace doporučuji předložit celou smlouvu a veškeré listiny, které máte k dispozici, některému z advokátů, aby vše posoudil a zhodnotil. Kontakt naleznete zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.