Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na internetu mě zaujal článek (stránky Tiscali.cz), kde představovali možnost založit účet s obchodováním na burze (forex, komodity, ...) který však ovládá algoritmus založený na statistickém vývoji ceny. O tom už jsem uvažoval dříve, ale většinou chtěli velký vklad, tak jsem do toho nešel až nyní jsem se rozhodl. Vklad byl 250 USD a ty jsem poslal.

Po kliknutí a pro více informací jsem vyplnil telefonní číslo do formuláře, kde bylo napsáno, že se mi brzy někdo ozve. Za chvilku mi zvonil telefon a anglicky hovořící člověk mě naváděl dále. Angličtina mě zaskočila, ale chtěl jsem se dovědět více a hlavně už jsem byl bez 250 USD, tak jsem se snažil komunikovat a tak jsem postupoval dle jeho instrukcí. Už zde to bylo divné, ale protože moje angličtina není na moc dobré úrovni svaloval jsem vinu na sebe a nedokázal se zeptat na podrobnosti. Pán ze mě dostal fotku občanky, místo bydliště a fotky kreditky, ze které jsem posílal peníze. Řekl jsem mu, že kreditku mu v žádném případě nepošlu, ale on prý, že mám čísla zakrýt, tak jsem vše zakryl a poslal. V podstatě dostal jen barevnou fotku. Pak mě přepojil na kolegu. Nyní už jsem cítil, že dělám něco co bych neměl, ale neměl jsem odvahu telefon položit, nebo to ukončit, abych nepřišel o peníze. Tento pán Edmund Rotstein mi ukázal platformu, kde mi založil účet, ukázal, jak se otevírají a zavírají obchody a řekl, že druhý den zavolá. Pak jsem samozřejmě začal hledat informace o společnosti SoltechX (o které doposud nebylo zmínky, ale automaticky mi účet založil zde) a zjistil co jsou zač. Druhý den pán zavolal přesně v 17:30 a začal mě nutit do nákupu ropy. Ukazoval, jak včera (05.05.2022) klientovi, který začínal o den dřív než já poradil stejný obchod. On investoval 1000 EUR a kolik vydělal. To už mě nezajímalo a byl jsem rozhodnut, že už ze mě žádné další peníze nedostane. Tlačil mě do podobné investice, ale už jsem se nedal. Dále mi předložil jakýsi doklad o vkladu peněz na účet a tlačil mě k podpisu. To mi přišlo divné, tak jsem se jej snažil přečíst, ale nic dalšího kromě údajů o platbě jsem neviděl, tak jsem podepsal. Až následně, když mi přišla kopie podepsaného formuláře jsem si všimnul, že je zde internetový odkaz, kde jsou jejich podmínky - zde jsem udělal taky chybu, ale nevěděl jsem co říct, proč nechci podepsat. Dále ode mne chtěl pro ověření zaslat nějaký výpis, např. za elektřinu, vodu, telefon pro ověření bydliště. Adresu už měl, tak jsem mu poslal účet za telefon tam kromě údajů, které již měl nic dalšího nebylo, tak jsem poslal. Pán začal dělat, že mě neslyší, řekl, že zavolá zase zítra (07.05.2022) a zavěsil. Další den opět přesně ve stejnou dobu volal, opět se chlubil obchodem s ropou, ale řekl jsem mu, že ji opravdu nechci, To už byl naštvaný a řekl mi, že musím ještě doložit další dokumenty:
1) Výpis, který jsem mu poslal byl prý moc starý, že prý nesmí být starší, než 3 měsíce.
2) Fotka kreditky prý byla špatná (já vše zakryl). Prý musí být vidět poslední 4 čísla, doba platnosti a jméno.
3) Výpis z banky, kde bude IBAN, SWFT, jméno a datum.
Nyní jsem mu řekl, že už mu nic dalšího nepošlu a že chci vidět, jak se posílají peníze zpět na účet. Na to mi řekl, že dokud nedodám dokumenty, tak že mi nic nemůže poslat, prý z důvodu praní špinavých peněz. Po telefonu jsem mu řekl, že už s ním budu komunikovat jen přes emaily, protože začal být agresivní, křičel, že ho stojím čas a že má spoustu práce, že už mi vše vysvětlil několikrát tak nechápe s čím má stále problém. Tak se z něj snažím vymámit alespoň písemné potvrzení emailem, kolik mi pošle peněz zpět (počítají si totiž nemalé poplatky snad za vše) a jakmile pošlu dokumenty, okamžitě zruší účet. Vždy píše oklikou něco jiného a prý jsem otravný. Tak teď jsem v koncích a nevím co dál. Už jsem udělal spoustu chyb, tak to nechci zhoršovat. Mohli byste mi poradit? Předem mnohokrát děkuji za ochotu. Benedikt.

ODPOVĚĎ:
Dle znění Vašeho dotazu se zdá, že jste se stal obětí podvodné společnosti lákající z lidí peníze s vidinou jejich výhodného investování. Podle toho, co píšete, předpokládám, že se jedná o zahraniční společnost, resp. že platbu jste zasílal na bankovní účet vedený v zahraničí. Jedná-li se skutečně o podvodnou zahraniční společnost, je Vaše naděje na vrácení vstupní investice 250 USD mizivá.
V současné chvíli Vám lze doporučit snažit se s touto společností nadále jednat a pokusit se jí přimět k vrácení předmětné částky. Osobně mám značné pochybnosti o tom, že by se Vám to mohlo podařit, jelikož podnikání těchto společností je založeno právě na inkasování vstupních poplatků a jejich nevracení - za pokus to však rozhodně stojí. Této společnosti již samozřejmě nic dalšího neposílejte ani nepodepisujte.
Na tuto společnost můžete podat trestní oznámení - jedná-li se však o zahraniční společnost a všechny transakce a veškerá komunikace probíhaly elektronicky/telefonicky, pochybuji, že by Policie ČR v této věci mohla vůbec něčeho dosáhnout - i tato varianta však za pokus stojí.
V úvahu pak přichází i soukromoprávní řešení věci - tedy odstoupení od uzavřené smlouvy, resp. její vypovězení. K tomu však budete muset znát přesnou identifikaci společnosti, se kterou jste smlouvu uzavřel a budete potřebovat maximum dokladů o této smlouvě. Zástupci společnosti, se kterým komunikujete, můžete napsat, že uzavřenou smlouvu hodláte ukončit a požadujete vrácení vstupní investice. Pokud společnost Vaší výzvě nevyhoví, byl byste nucen domáhat se vrácení peněz soudní cestou. S ohledem na výši vstupní investice by se Vám však takový krok téměř jistě nevyplatil - náklady soudního řízení (které může dopadnout všelijak - by několikanásobně převýšily vymáhanou částku. Tuto variantu Vám proto spíše nedoporučuji.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.