Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Spravuji chalupu. Bohužel jsem neměla štěstí na řemeslníky. První utekli i se zálohou 200.000 Kč. Stávající řemeslník této situace jen využil. Zpočátku byl velmi ochotný. Rozhodla jsem se chalupu prodat. Slíbil mi, že mi ji spraví, co nejdříve. Dala jsem mu zálohu ve výši 60.000 Kč, s tím, že nakoupí nějaký materiál. Až poté jsme podepisovali smlouvu.

Při té příležitosti jsem zjistila, že nemá ani živnostenské oprávnění. Nicméně, situace byla taková dost nekomfortní, dost na mě tlačil, měl už moje peníze. Smlouvu jsem podepsala.   Nicméně už druhý den chtěl abych mu doplatila celou částku. Jediné, co udělal, bylo, že přišrouboval pár OSB desek na eternit (ani ho nesundal ani nedal žádnou další vrstvu, do domu zatéká) a nalepil na ně lepenku. Takto udělal 10 metrů a nechal být, že má pršet (bylo jasno). Práce na několik minut v hodnotě 0. Odmítla jsem mu doplatit. V práci nepokračoval. Navíc mi naznačoval, že bych mu mohla zaplatit tělem. Nic takového jsem mu samozřejmě ani náznakem neslíbila. V následujících dnech jsem se snažila o přátelský tón (měl moje peníze), ale udržovala jsem si odstup. Ještě mám nějaké jeho zprávy, kde po mě žádá fotky a navrhuje mi,, vínko v hotelovém pokoji". O pár týdnů později jsem zjistila, že svou prací mohl zapříčinit sesuv střechy (krov byl ve velmi špatném stavu, na což nebral ohledy). To mi mohou potvrdit pracovníci, kteří přišli po něm. Nakonec jsem mu napsala, že od smlouvy odstupuji. Nicméně mi zálohu odmítá vrátit, je si jistý, že nic neoznámím, protože za to, že jsem ho zaměstnávala bych ještě mohla dostat pokutu já. Jaké mám možnosti? Opravdu bych mohla platit pokutu i já? I když bych u soudu popsala jeho chování? Koneckonců od smlouvy odstupuji.

 

ODPOVĚĎ:
Za podnikání bez živnostenského oprávnění hrozí postih osobě, která takto neoprávněně podniká. Vám jako zákazníkovi nikoliv, jelikož jste jej nezaměstnávala, nýbrž vykonával práce na základě smlouvy, jako podnikatel (OSVČ).
Jestliže odmítá vrátit zálohu, doporučuji zaslat mu tzv. předžalobní výzvu (vzor zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014), ve které popíšete situaci, tj. že byla uzavřena smlouva, převzal zálohu, neprovedl práce ani přes opakované urgence a z toho důvodu jste odstoupila od smlouvy a požadovala vrácení zaplacené zálohy. Současně jej vyzvete, aby Vám zálohu vrátil, a to min. Do 7 dnů. V případě, že nebude na výzvu adekvátně reagováno, můžete se obrátit na civilní soud.
Doporučuji komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.