Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Prosím o prověření, zda je možno se účinně bránit smluvní pokutě, například za pomoci novely energetického zákona, či směrnici EU. V roce 2019 jsem neuváženě uzavřel objednávku o zajištění výhodných dodávek energií, viz. příloha. Česká srovnávací zprostředkovala odběr energií od ČED na dobu určitou tj. 3 roky. Po cca 2,5 letech ČED zbankrotoval k datu 23.12.2021.

V souladu s obecným doporučením jsem si ihned zajistil smlouvu o odběru energií s MND, abych nesetrvával v režimu DPI. Česká srovnávací mi nyní zaslala fakturu na smluvní pokutu 5 000 Kč za porušení smluvní povinnosti, a argumentuje tím, že jsem je měl o ukončení dodávek ze strany ČED informovat a čekat až mi zajistí jiného dodavatele energií. Předem děkuji za jakoukoli radu jak se této sankci vyhnout. Edvard.

 

ODPOVĚĎ:
Dle zákona platí, že jako spotřebitel máte právo   kdykoliv bez postihu a finančního plnění vypovědět bez výpovědní doby závazek ze smlouvy o zprostředkování v energetických odvětvích.
Na toto ustanovení se odvolejte a vraťte s tímto zaslanou fakturu.
Doporučuji komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.