Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V rámci IČO spolupracuji jako personalista s majitelem dvou společností. Nyní mi řekl, že už nemá žádnou práci, kterou mi může dát, tzn. chce spolupráci ukončit. Můj dotaz zní, zda musí dodržet výpovědní lhůtu uvedenou ve smlouvě, je mi jasné, že ano. Nicméně, za jakých podmínek? Musí mi vyplácet odměnu? I když bude tvrdit, že pro mě nemá práci?

Jde mi tedy o konkrétní možnosti, které mohou nastat. Pro doplnění: Pracuji převážně z home office, kdy dělám předvýběr zaměstnanců a následně osobně pohovory. Ústní domluva byla, že až vyřešíme pohovory, budeme řešit další věci v rámci personalistiky, což evidentně nyní není na pořadu dne.

 

ODPOVĚĎ:
Smlouva počítá s tím, že paušální odměna je poskytována za plnění, tj. za poskytnuté služby. Pokud nejsou služby poskytovány, nevzniká právo na odměnu. Výpovědní doba je 2 měsíce a musí být dodržena ze strany objednatele. Smlouva hovoří o tom, že poskytování služeb se děje v součinnosti, nicméně nehovoří o povinnosti objednatele zadávat poskytovateli práci. Na druhou stranu z povahy poskytovaných služeb i textu smlouvy vyplývá, že součástí je nejen vybírání potenciálních zaměstnanců, ale i vytvoření strategie, rozvoj zaměstnanců s cílem jejich stabilizace. Nicméně i tyto činnosti by měly být vykonávány v součinnosti s objednatelem, ledaže jeho aktivní součinnost z povahy věci není potřeba. V takovém případě by bylo možné účtovat odměnu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.