Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na vás s otázkou ohledně zrušení smlouvy u Správy odběrných míst s. r. o. Podepsala jsem s nimi dohodu o zastupování. Pán přišel ve státní svátek a formou podomního prodeje ve městě Ostrava se mnou sepsal dohodu. Bylo mi řečeno, že za mě vyhledají pro mě nejlevnějšího dodavatele elektřiny a do týdne mi přijde dopis do schránky s vybraným dodavatelem, abych se mohla rozhodnout, zda chci bezplatně od dohody odstoupit (mělo to být do 14 dnů od podepsání).

Dopis mi však přišel více než po měsíci a já si následně ověřila, že dodavatel, kterého mi vyhledali je pro mě znatelně dražší než můj stávající dodavatel. Vybrali mi dodavatele Yello, já jsem prozatím u Innogy. Tedy ihned jsem poslala dopis jak do Správy odběrných míst, že chci od dohody odstoupit, tak do Yello, že si nepřeji k nim přecházet, a zároveň dopis do Innogy, že si přeji zůstat u nich. Správa odběrných míst mou žádost zamítla. Volala mi zástupkyně z Yello, zda opravdu přecházet chci, já odpověděla, že ne. Volali mi znovu, že potřebují moje kontaktní a osobní údaje, aby mohli elektřinu přepsat z Innogy na Yello. Já opět odpovídala, že si nepřeji k nim přecházet. Dnes (25.01.2022) mi přišel dopis od Yello s tím, že odeslali Innogy výpověď mé smlouvy a budu přecházet k nim. Teď vás žádám o radu. Co dělat. Musím opravdu zaplatit poplatky, aby řízení zastavili a zrušili dohodu o zastupování? Nebo by to šlo vyřešit nějak jinak? Obávám se, že jsem naletěla podvodů a už nevím jak z toho ven. Všechny dokumenty ráda zašlu mailem.   Předem moc děkuji za odpověď. Kristina.

 

ODPOVĚĎ:
Zákon umožňuje odstoupit do smlouvy ve lhůtě 14 dnů od uzavření smlouvy tímto způsobem, jako tomu bylo u Vás. Účelem je právě ochrana spotřebitele jako slabší strany smluvního vztahu. Jelikož Vám ovšem došel dopis až se znatelným zpožděním, byla jste připravena o toto právo.
Předně tedy rozporujte to, že Vám přišel dopis až po takové době, kdy jste byla fakticky zbavena možnosti od smlouvy odstoupit ve lhůtě 14 dnů a nebyl tak naplněn účel zákona, trvejte na tom, že nemáte zájem na odběru energií a využíváte tak své právo odstoupit od smlouvy.
Pokud ovšem nebudou souhlasit s Vaším stanoviskem, nezbývá než se bránit soudní cestou.
Doporučuji komunikovat s protistranou výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.