Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ve Facebookové skupině, která je zaměřena na affiliate marketing jsem vznesla dotaz, co dělat, pokud chci vystavit fakturu jako fyzická osoba. Odpověděl člověk, který se zabývá účetnictvím profesně, a to takto: "Doporučuji fakturu nevystavovat". Následně vložil do komentáře fakturu, kterou mu mám uhradit za coaching - "doporučení fakturu nevystavovat".

Je možné, že jsem si dotazem ve skupině na sociálních sítích objednala takovou službu? Nejde o správce skupiny, ale jeho člena. Předpokládám, že fakturu uhrazovat nemusím, nebo se mýlím? Děkuji! Vilma.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz: „Je možné, že jsem si dotazem ve skupině na sociálních sítích objednala takovou službu? “ zní: K objednávce služby by na Vaší straně mohlo dojít pouze tehdy, pokud by z projevu Vaší vůle (tedy z faktu, že jste členkou dané facebookové skupiny a z faktu, že jste vznesla tento konkrétní dotaz) vyplývalo, že máte v úmyslu uzavřít smlouvu o úplatném poradenství. Pakliže jste nic takového v úmyslu neměla (a z projevu Vaší vůle to nelze dovodit) a pokud zároveň z podmínek členství v této facebookové skupině nic takového nevyplývá, nemohlo k uzavření smlouvy dojít.
Představa, že každý dotaz, který je vznesen v rámci internetových diskusí, je nabídkou na uzavření smlouvy o úplatném poradenství, je ostatně zcela absurdní. Předpokládám, že ani ve facebookové skupině, jejíž jste členkou, nic takového není zvykem (není to například uvedeno v pravidlech této skupiny, běžně se to v této skupině neděje apod.).
K úhradě vystavené faktury byste byla povinna pouze tehdy, pokud by došlo k uzavření smlouvy, tzn. pokud by byl Vámi vznesený dotaz nabídkou na uzavření smlouvy o úplatném poradenství a trojslovná odpověď na tento dotaz by byla přijetím této nabídky (čímž by došlo k uzavření smlouvy). Ze znění dotazu usuzuji, že k ničemu takovému nedošlo, tzn. že smlouva nevznikla a Vaše povinnost k úhradě faktury neexistuje.
V souvislosti se shora uvedeným upozorňuji na některá ustanovení občanského zákoníku týkající se nabídky na uzavření smlouvy:
- § 1724/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Smlouvou projevují strany vůli zřídit mezi sebou závazek a řídit se obsahem smlouvy. “
(z Vašeho dotazu v rámci facebookové skupiny a z odpovědi na něj zajisté nic takového nevyplývá)
- § 1725 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Smlouva je uzavřena, jakmile si strany ujednaly její obsah. V mezích právního řádu je stranám ponecháno na vůli svobodně si smlouvu ujednat a určit její obsah. “
(z toho, co ve svém dotazu uvádíte, vyplývá, že ke sjednání obsahu smlouvy mezi Vámi a dotyčným členem facebookové skupiny skutečně nedošlo)
- § 1731 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Z návrhu na uzavření smlouvy … musí být zřejmé, že ten, kdo jej činí, má úmysl uzavřít určitou smlouvu s osobou, vůči níž nabídku činí. “
(z dotazu, který jste vznesla v rámci facebookové skupiny, zajisté nic takového nevyplývá)
- § 1732/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Právní jednání směřující k uzavření smlouvy je nabídkou, pokud obsahuje podstatné náležitosti smlouvy tak, aby smlouva mohla být uzavřena jeho jednoduchým a nepodmíněným přijetím, a pokud z něho plyne vůle navrhovatele být smlouvou vázán, bude-li nabídka přijata. “
(ani tyto podmínky Vámi vznesený dotaz nesplňuje – o nabídku na uzavření smlouvy o úplatném poradenství proto jít nemohlo)
Závěrem pouze doplňuji, že dotaz vznesený v rámci facebookové skupiny, jehož prostřednictvím se obracíte na větší skupinu uživatelů, ovšem bez úmyslu uzavřít jakoukoli smlouvu, nemůže být ani příslibem odměny (ve smyslu § 2884 a násl. občanského zákoníku), ani veřejnou nabídkou (ve smyslu § 1780 a násl. občanského zákoníku).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.