Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje sestra odpověděla na podvodný mail, který se, díky nabourání do mailu její kolegyně, od které byl odeslán, tvářil jako bezpečný. Navíc vypadal, že pochází od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a souvisí s podporou zdravého životního prostředí, jako bonus bylo, že po hodnocení spokojenosti s operátorem má možnost získat telefon Samsung.

Původní odesílatel měl doménu nature.cz, ale podle toho, co jsme se v agentuře dozvěděli, nic takové neodesílají. Bohužel na tuto výzvu sestra odpověděla a zaplatila 25 EUR. Přišlo jí potvrzení platby a faktura. Příjemcem byl GTS Solutions Limited s adresou v Nicosii na Kypru. Tyto peníze už oželela, ale v mailu byl i tento dovětek - "If you have questions please reach out to us at support@gtssolutionsltd.com and one of our friendly customer service agents will be more than happy to help you. You will be charged EUR 25 every month per our subscription terms until you cancel. For more information see our billing terms, privacy policy or login to your account." (Máte-li dotazy, kontaktujte nás na adrese support@gtssolutionsltd.com a jeden z našich přátelských agentů zákaznických služeb vám více než rád pomůže. Každý měsíc vám bude účtováno 25 EUR podle našich podmínek předplatného, dokud jej nezrušíte. Další informace naleznete v našich fakturačních podmínkách, zásadách ochrany osobních údajů nebo se přihlaste ke svému účtu."). Jde hlavně o text, že má platit 25 EUR každý měsíc, pokud to nezruší. Prosím Vás o pomoc a radu, co vyplývá z toho, když platit nebude nebo jak by to měla zrušit. Bojíme se, že pokud se budeme hlásit na jejich stránky nebo otvírat jejich maily, může dojít k zavirování naší IT techniky nebo nabourání do bankovního účtu. Předem velmi děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Domnívám se, že obavy z následků neplacení údajného měsíčního předplatného (ve výši 25 eur) jsou zbytečné. Dle znění dotazu lze usoudit, že se jednalo o typický podvodný e-mail, mající za cíl vylákat z obětí jednorázovou částku.
Sama skutečnost, že následná (automatizovaná) odpověď, kterou Vaše sestra obdržela, se zmiňuje o předplatném a obecně se tváří jako zpráva od seriózní firmy, v podstatě nic neznamená.
Vaší sestře lze doporučit, nechť se s tímto případem obrátí na Policii ČR. Nelze samozřejmě očekávat, že by se domohla dopadení pachatele či dokonce náhrady škody, může tím však získat případné informace o povaze těchto podvodných e-mailů (Vaše sestra není zajisté jediná, kdo na tento podvodný e-mail takzvaně naletěl).
Obáváte-li se možného napadení Vaší výpočetní techniky, doporučuji Vám kontaktovat IT odborníka, který Vám poradí, jak nejúčinněji svůj počítač a data v něm uložená chránit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.