Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

16.7.2021 jsme uzavřeli smlouvu s firmou na 3 dveře, doba dodání byla 12 týdnů - emailem jsme schválili a uhradili 11.000 Kč. Po 13-ti týdnech (13.10.2021) od objednání jsem volala, firma poslala jen email, že dveře nezadala do výroby a peníze mi vrátí na účet. Vystavila dobropis s datem splatnosti 11.12.2021 (tedy dalších 8 týdnů).

Paní přestala brát telefony, když volám odjinud, tak zavěsí, emaily jsou nedoručitelné. Zrušila webové stránky. Napsala jen SMS, že peníze pošle až, je bude mít (prý v prosinci 2021). Prosím o radu, zda obrátit na Policii, nebo na advokáta, či jak máme postupovat. Děkuji, s pozdravem Mariana.

 

ODPOVĚĎ:
Předně nelze takto jednostranně zrušit smlouvu, ledaže s tím i druhá smluvní strana (Vy) souhlasí. Za této situace lze ovšem předpokládat, že nemáte zájem požadovat dodání objednaných dveří.
Doporučuji nejdříve písemně odpovědět na dobropis, že vzhledem k tomu, že nebyla dodržena smlouva, souhlasíte s tím, že nemáte zájem na jejím dalším trvání, nýbrž na jejím zrušení a požadujete vrácení peněz. Nicméně rozporujte dobropis, a to dobu, kdy Vám mají být peníze vráceny.
Dle zákona obecně platí, že pokud se strany nedohodnou, musí být peníze vráceny bez zbytečného odkladu (což určitě není 8 týdnů). Vyzvěte tedy k vrácení peněz bez zbytečného odkladu, nejpozději do 7 dnů.
Současně upozorněte, že pokud nebude celá záležitost vyřešena k Vaší spokojenosti, můžete se obrátit na soud. Pokud by tato výzva nepostačovala, doporučuji se obrátit na některého z advokátů, kontakt naleznete zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.