Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pracovala jsem jako OZ makléřské společnosti od 7.4.2004. Na určité drobné nesrovnalosti jsme si zvykli, až na tu poslední. Začátkem roku 2015 se začalo proslýchat, že snad budou nižší provize. Nedostali jsme žádné písemné uvědomění, ani dodatek smlouvy. A v červnu, jsem dostala provize nižší o 36% (původní provize 1.668 se změnila na 1.061), což není málo.

Navíc následné provize (4 roky) vůbec. A nejen to, smlouvy, které měly končit v roce 2015 a měly dostat poslední následnou provizi, také nevyplatili. Ptala jsem se jak je to možné? Nikdo mi nedovedl poradit. Nakonec jsem poslala reklamaci. Kolem reklamace jsem si dopisovala s vedením do konce roku 2019. Nevyreklamovala jsem nic. Proč jsem v tomto roce přestala v reklamaci pokračovat? V roce 2015 jsem dostala mozkovou mrtvici a pak následovaly věčné pády. Poslední v listopadu 2020, kdy se mi zatočila hlava a já jsem spadla v kuchyni a mimo malých pohmožděnin jsem si zlomila lícní kost. Je mi 81 let, žiji sama a důchod nemám moc velký. Proto jsem při pobytu v nemocnici uvažovala a došla k názoru, že tady nejde jen o peníze, ale o princip, a o jednání. Napsala jsem proto, jestli se dá s mým případem něco dělat. Tady nejde jen o nějaké desetikoruny, nebo stovky. Jsou tady nějaké nevelké tisíce. Budu ráda, když se k mému dotazu vyjádříte, za což Vám předem děkuji. Dagmar.

 

ODPOVĚĎ:
Smlouva je pro obě strany závazná. Pokud smlouva stanovuje platit provize v určité výši, je povinná osoba povinna takto provize platit (v souladu se smlouvou) a není oprávněna výši provize jednostranně měnit, ledaže smlouva toto umožňuje.
Ve Vašem případě je naprosto podstatné to, co uvádí smlouva. Doporučuji smlouvu důkladně prostudovat, zejména oblast týkající se výše provize a možností změny výše provize (v této věci můžete předložit smlouvu a veškeré další podepsané dokumenty k prostudování některému z advokátů, kontakt zde: www.advokatikomora.cz.).
Jestliže smlouva neumožňuje, aby druhá strana jednostranně snížila výši provize, máte nárok na celou provizi ve výši dle smlouvy. V takovém případě doporučuji druhou smluvní stranu písemně vyzvat k zaplacení celé dlužné částky, vzor výzvy naleznete zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014. Jestliže na výzvu nebude adekvátně reagováno, můžete se se svým nárokem obrátit na soud.
Doporučuji komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.