Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 22.10.2020 jsme s manželkou uzavřeli smlouvu o dílo s demoliční firmou na demolici domu. Firma slibovala, že vše vyřeší velice rychle. Ve smlouvě se nepíše nic o vícepracích. Dle smlouvy se postupuje dle projektové dokumentace a v případě, že bude něco s čím, zhotovitel nesouhlasí, bude na to objednatel upozorněn.

Cena byla dohodnuta na 350.000 Kč s DPH. S tím, že smlouva je demolici domu dle projektu a přistavení 20 kontejnerů na suť. (ve smlouvě není specifikováno hmotnost, ale dle telefonické komunikace, která je veškerá nahrávána bylo počítáno s 9 tunami, tedy celkem 180 tun). Dílo mělo být dokončeno a předáno dle smlouvy 7.11.2020. Jenže potom firma začala skřípat. Na stavbu několikrát nikdo nedorazil a potom se vše protáhlo do 26.11.2020, kdy byla stavba předána. Když jsem žádal po firmě, aby zaplatila pokutu smluvní, že měli zpoždění 3 týdny, a že mám právo na snížení ceny, tak mi řekli, že nikde nepochybili a trvají na dohodnuté ceně. Nechtěl jsem se dohadovat a po zaslání konečné faktury za dílo zaplatil celou částku. Teď po týdnu nebo dvou mi přišla od nich faktura na dalších 36.000 Kč s DPH za vícepráce a další vyvezení suti. Že teprve teď dopočítali a zjistili, že vyvezli více kontejnerů, než bylo ve smlouvě. Jenže předtím mě nikdo vůbec neinformoval, kolik se vyvezlo kontejnerů a o kolik se vyvezlo suti navíc. Jen mi teď přišla dodatečná faktura. Ještě mi poslali minulý týden potvrzení o tom, že vyvezli 188,66 tun odpadu. Teď ovšem tvrdí, že vyvezli 198,66 tun odpadu. Mají právo po mně požadovat tuto částku, když jsem ji předem neodsouhlasil? A navíc před týdnem mi poslali, že vyvezli o 10 tun méně? Přikládám smlouvu o dílo.

 

ODPOVĚĎ:
Zde je podstatné to, co uvádí smlouva – ve Vašem případě je dle smlouvy součástí služeb vyvezení 20 kontejnerů suti. Pokud mělo dojít (resp. Došlo) k vyvezení více kontejnerů, měli jste být o tomto předem informováni a mělo k tomuto být přistoupeno až po Vašem souhlasu. Smlouva totiž nestanovuje právo zhotovitele provést práce nad rámec dohodnutý ve smlouvě bez Vašeho souhlasu.
Doporučuju vrátit zaslanou fakturu na dodatečné vícepráce s odůvodněním, že jste si takové služby neobjednali a neodsouhlasili je, přičemž smlouva hovoří pouze o 20 kontejnerech. Rozporujte také to, že došlo ke změně ve váze suti, tj. rozdíl v jednotlivých potvrzeních.
Doporučuji komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.