Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Budeme otevírat kadeřnictví a ze začátku si nemůžeme dovolit platit pevný plat. Chceme se se zaměstnanci dohodnout na procentech ze zisku. Ale nevíme jak ošetřit smluvně takový pracovně právní vztah. Příklad: 1 zákazník zaplatí za poskytnuté služby 1.000 Kč, pracovník který tu službu provedl dostane 40% (400 Kč), z provedené služby.

Výplata bude po domluvě (denně, týdně, měsíčně). Sociální, zdravotní bude odvádět sám. O tom, že můžeme vzít někoho na ŽL víme. Potřebujeme poradit s jinou variantou. Děkujeme za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Vámi popsané podmínky v žádném případě neodpovídají základním charakteristikám pracovněprávního vztahu. Takový vztah nelze platně sjednat bez určení mzdy, která může být sice částečně stanovena procenty, ale vždy musí odpovídat minimální mzdě, resp. nejnižší úrovni zaručené mzdy. Stejně tak není možné, aby si zaměstnanec sám odváděl zdravotní a sociální pojištění.
jedinou možností, jak se vyhnout všem těmto "nástrahám" je sjednání dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, přičemž by však bylo nutné dodržet limity, za nichž není nezbytné platit odvody. I u dohod je nezbytné dodržet minimální mzdu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.