Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Chtěla jsem zrušit dovolenou, která se má uskutečnit až 9.10.2020, a kterou jsme již celou zaplatili. 8.4.2020 mi napsali, že peníze vrátí do 20 dnů, akorát přijdeme o 1.500 Kč za každou osobu, tudíž 3.000 Kč. 30.4. jsem tam volala, protože peníze nedorazily, ale peníze již nechtějí zaslat. Manželovi je 68 let. Mají na to právo? Předem moc děkuji. Eva.  

ODPOVĚĎ:

Jelikož jste zrušili zájezd s velkým časovým předstihem, nelze se v současném době odvolávat na situaci s koronavirem. Tudíž došlo ke klasickému stornu zájezdu a máte právo na vrácení části peněz.
Jelikož zájezd měl proběhnout až v říjnu 2020, nevztahuje se na něj nový zákon, který umožňuje, aby cestovní kancelář místo vrácení peněz poskytla zákazníkovi voucher.
Tudíž je cestovní kancelář povinna Vám peníze vrátit. Jestliže nebyly peníze vráceny ve slíbené lhůtě, doporučuji kancelář písemně vyzvat, aby Vám peníze vrátila, a stanovit dodatečnou lhůtu (např. 7 dnů). Pokud ani na tuto výzvu nebude reagováno, můžete se obrátit na civilní soud a požadovat vrácení peněz soudní cestou.
Vzor výzvy naleznete zde:
https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.