Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dodavatel el. energie mi koncem roku 2019 poslal vyúčtování dodané elektrické energie a s ním i rozpis záloh na rok 2020, které jsou o cca 300 Kč vyšší než 2019. Vyúčtování jsem v termínu uhradil, ale výši záloh platím ve stejné výši jako 2019 v řádných termínech.

Před několika týdny mi dodavatel energie poslal upomínku na dluh v rozdílu zaplacených zálohách oproti jejich rozpisu s hrozbou odpojení připojovacího místa v případě nedoplacení rozdílu v platbách záloh, který uvádějí jako "dluh."  Potřebuji vědět, zda je jejich požadavek oprávněný a pokud ano, na základě jakých právních předpisů ve formátu §, odst. , písm. Děkuji Adrian.

 

ODPOVĚĎ:
Problematika výše záloh je upravena především v obchodních podmínkách s dodavatelem energií, vždy ale musí odrážet důvodnou předpokládanou výši pro další období. Za situace, kdy Vám dodavatel bezdůvodně zvyšuje zálohy, čímž může např. řešit svou špatnou finanční situaci, se můžete obrátit na Energetický regulační úřad. Problematiku záloh upravuje energetický zákon č. 458/2000 Sb.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.