Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Problém se týká zprostředkovatelské smlouvy na prodej nemovitosti. Ve smlouvě, která bude končit, je uvedena pevná cena včetně provize. Zájemce reagoval na inzerci RK, ale k fyzickému převodu nemovitosti dojde cca 2 měsíce po ukončení zpr. smlouvy, RK tedy dostane provizi. V textu zprostředkovatelské smlouvy je uvedeno doslova:

"5. 1 Pokud bude kupní cena ve Smlouvě vyšší než v čl. 4 Dohody, provize RK bude navýšena o 50 % rozdílu mezi kupní cenou dle čl. 4 Dohody
a kupní cenou sjednanou ve Smlouvě."
Problém je v tom, že onen zájemce bude platit větší cenu (důvod je složitější) a proto potřebuji vědět, zda by RK na to navýšení vznikl nárok i když se o zvýšení kupní ceny nezasloužila. Případně, co udělat, aby ono navýšení kupní ceny nemělo vliv na navýšení provize. Děkuji, Oto.

 

ODPOVĚĎ:
Smlouva strany zavazuje. Občanský zákoník předvídá situaci, kdy dojde k uzavření smlouvy po uplynutí zprostředkovatelské smlouvy a stanovuje toto:
Právu zprostředkovatele na provizi není na újmu, byla-li smlouva, k níž se vztahovala činnost zprostředkovatele, uzavřena nebo splněna až po zániku závazku ze zprostředkovatelské smlouvy.
Za této situace se i nadále postupuje podle smlouvy, ačkoliv již uplynula její doba, a to pro účely stanovení a vyplacení provize pro zprostředkovatele.
Ve Vašem případě tak zprostředkovatel bude mít nárok na vyšší provizi.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.