Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2016 jsem podepsala smlouvu na odběr elektrické energie od Comfort energy a zároveň bohužel kupní smlouvu na 5 LED žárovek za 1 Kč. Ve smlouvě je uvedeno, že v případě ukončení smlouvy na odběr elektrické energie přestávám být jejich zákazníkem a mám uhradit cenu žárovek ve výši 2.000 Kč.

Vím, že jsem podpisem udělala chybu, ale je možné se ceně předražených žárovek účinně bránit? Zdůrazňuji, že žárovky jsem nedostala jako dárek, ale za zvýhodněnou "cenu" /kterou nepožadovali/ 1 Kč jako nový zákazník. Cituji ze smlouvy: V případě, že dojde k využití Vašeho práva na ukončení smlouvy v souladu s ustanovením energetického zákona a přestanete tak být nadále naším zákazníkem, vzniká naší společnosti nárok na úhradu plné ceny LED žárovek, a to ve výši 2.000 Kč s DPH. Děkuji za odpověď, s pozdravem Stanislava.

 

ODPOVĚĎ:
Tyto a obdobné praktiky některých dodavatelů energií jsou již delší dobu řešeny ze strany České obchodní inspekce. Ta také vyzývá všechny, kteří se s tímto setkali, aby se obrátili na Energetický regulační úřad, který vykonává dohled v této oblasti.
Ze strany ČOI je doporučováno cenu LED žárovek v případě ukončení smlouvy nehradit, jelikož:
Povinností spotřebitele je žárovky vrátit. Není-li již dobře možné žárovky nepoužité a nepoškozené vrátit, je spotřebitel povinen nahradit podnikateli obvyklou cenu žárovek, případně cenu, o kterou se jejich hodnota oproti ceně obvyklé snížila. Obvyklou cenou není cena určená ve smlouvě, ale cena obvyklá v prodejní síti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.