Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Družstvo vzniklo 2012, 2016 bylo provedeno refinancování úvěru - přislíbeno 1,7%, nakonec 1,9% ale proti 4,5% nádhera. Družstevníci refinancování odsouhlasili, nicméně smlouva nám až 2019 roku nebyla poskytnuta. Zjistili jsme, že fixace je na 7 let a zástavní právo na domy a pozemky do roku 2051!!!

Kromě toho byla zvýšena splátka jistiny - prý banka - Sberbank - nemá se smlouvami tohoto typu zkušenosti. U Sberbank máme spořící účet, úvěr je ale u Českomoravské spořitelny - a proto musíme platit za odcházející členy. Zatím je toto zvýšení o 800 Kč. Nyní by měli odkupovat do osobního vlastnictví domy další členové a máme strach, že i za ně budeme muset platit - částka má být 156.000 Kč měsíčně, ale pokud odejdou další členové, bude se pochopitelně zvyšovat. Divné nám připadá i to, že každý rok máme nedoplatky - my ale neplatíme zálohy, pouze fond oprav, rezervní fond a fond vedení družstva - vodu, elektřinu a popelnice si platí každý sám. Ve fondu oprav by mělo být ke konci roku 2018 61.200 Kč na osobu, je tam pouze 39.200 Kč - to jsou prý ony nedoplatky, které se platí ze záloh, které my ale neplatíme. Celkovou částku fondu oprav nám vedení nechce sdělit. Za neplatiče družstvo zaplatilo 850.000 Kč - ale to prý nejde z fondu oprav ani fondu rezervního, ale z úroků - ty snad ale jdou bance a i tak nepředpokládáme, že by úroky ročně byly 850.000 Kč. Máme strach, že o domy nakonec přijdeme. Prosím o radu.  

 

ODPOVĚĎ:
Předně je nezbytné důkladně prostudovat smlouvu, kterou máte s bankou uzavřenou, a to včetně obchodních podmínek a všech dokumentů, na které smlouva odkazuje. Zákon totiž umožňuje smluvním stranám, aby si konkrétní podmínky úvěru nastavily různorodě. Můžete se s tímto obrátit i na některého advokáta (kontakt zde: www.advokatikomora.cz).
Co se týká financí ve fondu oprav, zde doporučuji se obrátit písemně na vedení a požadovat sdělení aktuálních informací a nakládání s finančními prostředky, a to včetně vysvětlení nedoplatků – zde požadujte písemnou reakci.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.