Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala, zda je nějakým způsobem možné vyvázat se z kupní smlouvy na kuchyň, kde je uvedeno následující: "Při odstoupení od kupní smlouvy kupujícím z jiných, než zákonem stanovených důvodů, je kupující povinen uhradit prodávajícímu odstupné (smluvní pokutu) ve výši 25 % z celkové kupní ceny tak, jak je sjednáno v kupní smlouvě."

Jedná se o kuchyň na objednávku ve velkém řetězci (XXX Lutz), jejíž výroba a dodání by následovalo až po dalším vzájemném odsouhlasení, tedy zatím na straně prodávajícího nevznikly náklady (kromě plánování kuchyně s poradcem). My však uvažujeme o změně dodavatele, a proto by nás zajímalo, zda existuje i jiné řešení. Podotýkám, že již máme uhrazenu vysokou zálohu (to byla podmínka uzavření smlouvy). Děkuji!  

 

ODPOVĚĎ:
Zde máte ty možnosti, které Vám nabízí Vaše smlouva. Zákon totiž umožňuje, aby si smluvní strany dohodly jednotlivé podmínky smlouvy (a to včetně způsobů ukončení) dle svých potřeb. Vámi zmiňovaný výňatek se týká odstoupení od smlouvy – k tomu může dojít, pokud by došlo k porušení nějaké povinnosti ze strany prodávajícího. Doporučuji prostudovat důkladně smlouvu, zda v některé části nehovoří např. i o možnosti výpovědi nebo jiném ukončení smlouvy.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.