Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od mé stavební spořitelny mi dorazil dopis, ve kterém mi oznamuje, že stavební spoření bude ukončeno a nabízí výhodný úvěr. Jako důvod ukončení uvádějí : "Vaše smlouva o stavebním spoření je již po vázací době a Vaše úroková sazba z vkladů převyšuje aktuální podmínky dostupné na trhu pro smlouvy o stavebním spoření po vázací době."

Jde o starou smlouvu kde jsou podmínky výrazně výhodnější, úroková sazba 3%, je to ale zákonný důvod k ukončení jinak platné smlouvy? Na spoření se každý rok pravidelně spoří a cílová částka ještě není dosažena. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Vázací doba je minimální doba, kterou stanovuje zákon o stavebním spoření, po kterou není pro získání státní podpory dovoleno nakládat s prostředky na účtu stavebního spoření. Vázací doba je 6 let.
Dle totožného zákona je stavební spořitelna povinna vypracovat všeobecné obchodní podmínky, které pak blíže specifikují práva a povinnosti smluvních stran, mj. i způsoby ukončení smlouvy o stavebním spoření. Smlouva totiž může být ukončena jak dohodou stran, tak i jednostranně, kdy ovšem důvody pro jednostranné ukončení smlouvy (jak z Vaší strany, tak ze strany spořitelny) jsou vymezeny v těchto všeobecných podmínkách. Proto je nezbytné prostudovat znění všeobecných obchodních podmínek, zda spořitelna postupovala v souladu s nimi v případě zmiňovaného ukončení spoření.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.