Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vracela jsem svatební šaty do salonu, odkud jsem je měla vypůjčené. Byly na jedné straně natržené, to jsem věděla. Paní našla ještě 2x propálené, to jsem nevěděla a pak se mi snažili vnutit to, že jsem je z jedné strany na několika místech sešila. To určitě není pravda, ale před převzetím šatů jsem je tak důkladně nekontrolovala.

Vyvodili z toho důsledek finanční a to 2.000 Kč. To není nikde ve smlouvě stanoveno, to střelili od oka. Ve smlouvě mám, že pokud budou hodně poničené, tak mi je můžou dát k úhradě celé. Hodně poničené není malé roztržení. Paní z půjčovny mi také řekla, že pokud ihned neuhradím, tak bude dělat, že jsem je nevrátila. Tak jsem si je vyfotila, abych měla důkaz o vrácení. Na protokol dále napsala, že mám zaplatit 2.000 Kč nebo že mi je dá k úhradě celé. Podepsala jsem to pod nátlakem. Je pro mne možnost nezaplatit finanční obnos? Ne, že by mi ty 2.000 Kč dělaly takové nepříjemnosti, jde mi spíš o ten princip děsného chování obsluhy toho salonu. Na jejich stránkách není ani odpovědná osoba, IČO, nic. Nevím, kdo je majitel, je tam jen email. Můžu třeba napsat doporučený dopis, že s částkou nesouhlasím, i když jsem podepsala potvzení, že uhradím? Děkuji a přeji hezký den.  

ODPOVĚĎ:
Jste povinna nahradit způsobenou škodu, i když to není ve smlouvě výslovně napsané – vyplývá to ze zákona. Výjimkou by byla situace, kdy by ve smlouvě bylo uvedeno, že se hradí pouze a výlučně škoda pokud jsou šaty „hodně poničené“. Nicméně výše škody se odvíjí od nákladů nutných na uvedení do původního stavu, ledaže se smluvní strany ve smlouvě dohodnou na nějaké paušální náhradě. Salon by tak měl být schopen odůvodnit, jak k částce 2000 Kč došel. Bohužel ve Váš neprospěch svědčí to, že jste podepsala protokol, ve kterém se uvádí, že tuto částku uhradíte. Podpisem jste totiž osvědčila, že existuje Váš dluh ve výši 2000 Kč a salon je tak oprávněn po Vás žádat úhradu této částky.
Postup salonu může být prověřen ze strany České obchodní inspekce – můžete podat k tomuto úřadu podnět – kontakt naleznete zde : www.coi.cz.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.