Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu v oblasti nemovitostí. V nedávné době jsme prodali náš byt včetně společných podílů, došlo k úhradě kupní částky, přepisu v katastru nemovitostí. Žádná zástava ani jiné záludnosti list vlastnictví neukázal. V dobré víře jsme tedy sepsali kupní smlouvu a odsouhlasili, že prodáváme to, co máme ve vlastnictví. Pár dní po přepisu na nového majitele byl majitel osloven předsedou SVJ, že má k podpisu změnu spoluvlastnického podílu na naši bytovou jednotku, neboť jsme si všichni minulosti odhlasovali odprodej půdního prostoru.

Nyní po našem prodeji došlo k dodělání stavby a provedení kolaudace a tudíž SVJ předložilo jakýsi dokument o provedené stavbě, kde se nájemníkům změnily podíly. My jsme spodní byt, takže se změnil podíl a mělo by se přispívat do fondu menší částkou. Kupující a nový majitel nyní napadl kupní smlouvu, že jsme ho obelhali a že je to právní vada a požaduje odstoupení od celé smlouvy a smluvní pokutu. Protože jsme netušili o případné změně podílů v budoucí době, žádný dodatek jsme k této věci do smlouvy neuvedli. Je tedy v právu a mám na jeho požadavek přistoupit, nebo jsme prodali to, co nám v tuto chvíli právně dle katastru náleželo, žádné obohacení nikdy nevzniklo a ani jemu by v budoucnu nevznikla žádná finanční škoda. Děkuji. Marie.

 

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
pokud jste před prodejem podepsali nějakou listinu, která mění velikost spoluvlastnických podílů, měli jste o této skutečnosti kupujícího informovat. Otázku odstoupení od smlouvy i smluvní pokutu řeší kupní smlouva, proto se k požadavku kupujícího nelze jednoznačně vyjádřit, ale doporučila bych s ním vstoupit do jednání a event. s ním domluvit slevu z kupní ceny s ohledem na případné zmenšení jeho spoluvlastnického podílu. Smluvní pokuta v daném případě není na místě, neboť k nijak zásadnímu poškození kupujícího nedošlo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.