Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prodal jsem nemovitost, ale určitá částka zůstala vázaná v úschově u advokátky. Je splatná až po podepsání předávacího protokolu. Nový majitel podepsat nehodlá a zřejmě kalkuluje s tím, že po skončení lhůty mu bude tato částka vrácena na jeho účet. Termín se blíží. Co proti tomu mohu udělat? Děkuji za odpověď. Zdeněk

ODPOVĚĎ:

Zde je podstatné, zda a jak tuto situaci předvídá kupní smlouva či smlouva o advokátní úschově. Smluvní strany si totiž mohou nastavit podmínky prodeje včetně vyplacení kupní ceny dle vlastních představ. Je tedy nezbytné důkladně prostudovat veškeré smluvní dokumenty. Jinak teoreticky přichází v úvahu přizvat k předání svědky s tím, že pokud bude podpis odmítnut, na protokol se toto uvede. Pak bude také záležet na tom, z jakých důvodů bude podpis protokolu odmítnut – zda se jedná např. z důvodu vad nemovitosti či z neopodstatněného důvodu. V návaznosti na to je opět podstatné, jak tyto situace řeší smlouva (odmítnutí podpisu protokolu, ačkoliv jsou splněny všechny podmínky pro jeho podpis).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.