Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

U akciové společnosti jsem ve funkci statutárního ředitele, nicméně tuto funkci již dále nechci zastávat. Majitel společnosti s tím ale nesouhlasí - mohu nějak sama odstoupit z této funkce? Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Zákon k tomuto uvádí:
Člen orgánu obchodní korporace (např. statutární ředitel) může ze své funkce odstoupit. Nesmí tak však učinit v době, která je pro obchodní korporaci (akciovou společnost) nevhodná. Neurčuje-li společenská smlouva nebo smlouva o výkonu funkce jinak, oznámí odstupující člen své odstoupení orgánu, který jej zvolil, a jeho funkce končí uplynutím jednoho měsíce od doručení tohoto oznámení, neschválí-li příslušný orgán obchodní korporace na žádost odstupujícího jiný okamžik zániku funkce. Je-li tímto orgánem jediný společník, skončí funkce uplynutím jednoho měsíce ode dne doručení oznámení o odstoupení z funkce jedinému společníkovi, neujednají-li jiný okamžik zániku funkce.
Máte tak právo odstoupit ze své funkce, základní postup stanovuje zákon, ale také umožňuje, aby byl tento postup upraven odlišně stanovami. Prostudujte tedy důkladně stanovy společnosti.
Odstoupení doporučuji provést písemně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.