Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci být osobou bez zdanitelných příjmů (OBZP), platit si zdravotní pojištění sám. Můj příjem za měsíc:
1) DPP (max. 10.000/měs.) +
2) úroky max. 3.000/měs. (spořící účet, fyzická osoba, srážková daň 15 % stržena bankou).

Celkem roční příjem max. 156.000 Kč. U DPP podepsané růžové prohlášení poplatníka. Jiné příjmy ne. Lze být za těchto podmínek OBZP? Musím podávat daňové přiznání?

 

ODPOVĚĎ:
Za těchto podmínek, pokud za Vás není plátcem zdravotního pojištění stát (poživatelé důchodu, nezaopatřené děti, atd.), tak si musíte platit zdravotní pojištění, tudíž musíte být pro účely zdravotního pojištění OBZP. Úroky jsou zdaněné srážkovou daní, neuvadějí se v daňovém přiznání a nemají vliv na povinnost podat daňové přiznání. Když máte podepsané prohlášení poplatníka k dani z příjmů (tzv. růžové prohlášení) a mimo uvedené příjmy z DPP nemáte žádné další příjmy ze zaměstnání, tak nemáte povinnost podávat daňové přiznání. Takže u všech uvedených příjmů máte splněnou daňovou povinnost a nemusíte podávat daňové přiznání. Z hlediska zdravotního pojštění Vám pak nezbývá nic jiného než si ho platit sám jako OBZP.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.