Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Po otci jsem před rokem (10/2022) zdědil zemědělskou půdu, kterou chci nyní prodat. Otec ji zdědil po svém otci a matce, kteří ji dostali v restituci před více jak 20-ti lety. Otázka tedy zní, jaké musím z prodeje platit daně. Předem děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Z prodeje zmíněné zemědělské půdy nebudete muset vůbec platit daň z příjmů. Příjem z prodeje bude u Vás osvobozen od daně z příjmů fyzických osob podle § 4 odst. 1 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, kdy je příjem z prodeje pozemku osvobozen od daně z příjmů, pokud doba mezi nabytím vlastnického práva k pozemku a jeho prodejem přesáhne dobu 10 let, tato doba se ale zkracuje o dobu, po kterou měl tento pozemek prokazatelně ve vlastnictví zůstavitel (zemřelý), který byl příbuzným v řadě přímé (otec, matka, dítě, prarodiče) nebo manželem. Pokud Váš otec pozemek vlastnil alespoň 9 let, tak příjem z prodeje pozemku bude osvobozen od daně z příjmů, nebudete muset platit daň z prodeje, ani Vám nevznikne povinnost podat daňové přiznání. Pokud by příjem z prodeje pozemku byl vyšší než 5.000.000 Kč, tak budete mít povinost podat na finanční úřad Oznámení o osvobozených příjmech fyzických osob do konce základní lhůty pro podání daňového přiznání za kalendářní rok, ve kterém jste pozemek prodal.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.