Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nedávno jsem si začal vydělávat sportovním sázením. Příjem je stabilní a tak bych se chtěl zeptat, jestli a jak danit a jaké jsou obecně možnosti. Jedná se skutečně o příjem ze sázek (ne poradenství, čí konzultace apod.). Lze na příjmy ze sportovního sázení uplatnit výdajový paušál? Lze na příjmy ze sportovního sázení uplatnit paušální daň?

V souvislosti s limitem 1.000.000 Kč, do které není třeba příjem přiznávat: Platí to vždy? Jak je to v případě, když se sázením vydělá např. 600.000 Kč (tedy pod limit) a dalších 800.000 Kč jinou činností? Ovlivňuje to nějak budoucí potenciální výši důchodu? (když to bude pod limit 1.000.000, tak asi ne a když by se danilo přes milion, tak ano? ) Je tam nějaký maximální limit kolik se takto může vydělat? Je nějaký způsob. Jak by se příjmy z takové činnosti daly napasovat na právnickou osobu? Jak se liší zdanění příjmu, které by potenciálně plynuly od z „hazardu“ u českých versus zahraničních subjektů? Jak je to obecně s online sázením v zahraničí? Je to legální?
- Subjekty v EU
- Subjekty mimo EU
- Slovensko
Předem díky za odpovědi. Augustýn.

ODPOVĚĎ:
Sportovní sázení není bráno jako podnikání a příjmy ze sportovního sázení (i z jiných hazardních her) nespadají v rámci zákona o daních z příjmů do příjmů ze samostatné výdělečné činnosti, ale do tzv. ostatních příjmů. K tomuto typu příjmů nemůžete uplatnit paušální výdaje procentem z příjmů, ani se na ně nevztahuje tzv. paušální daň. Tyto příjmy zároveň nepodéhají odvodům sociálního a zdravotního pojištění, takže nemají ani vliv na výši budoucího důchodu, příjmy ze sázení podlehájí pouze dani z příjmů. V případě sportovního sázení jsou tyto příjmy podle § 10 odst. 3 písm. b) bod 2. zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob, pokud rozdíl mezi úhrnem výher a úhrnem vkladů z tohoto typu hazardní hry nepřesahuje za kalendářní rok částku 1.000.000 Kč. Potom jsou tyto příjmy osvobozeny od daně, nemáte povinnost podávat daňové přiznání, neplatíte daň z příjmů a nemusíte nikam nic hlásit. Pokud uvedený rozdíl přesáhne 1.000.000 Kč, tak máte povinnost podat daňové přiznání a tuto částku přiznat a zaplatit z ní daň, přičemž zdaňujete celou částku, protože osvobození od daně se pak na Vás nebude vůbec vztahovat. V rámci přijímání konsolidačního balíčku má dojít v rámci novely zákona o daních z příjmů ke změně tohoto limitu z 1.000.000 Kč na 50.000 Kč. Pokud by sázela právnická osoba, tak by už šlo o podnikání a zároveń by nebylo možné využít možnost osvobození příjmu od daně. Když budete sázet Vy jako fyzická osoba, tak svoje příjmy zdańujete v ČR bez ohledu na to, z jakého státu pocházejí. Míru zdanění příjmů z hazardních her podle právní úpravy, která platí v jiných státech skutečně neznám. Obecně není nelegální sázet v hazrdních hrách, ale nelegální je to většinou pro organizátora hazardní hry, pokud třeba zahraniční poskytovatel nemá oprávnění pro internetovou hazardní hru dostupnou z území ČR, zde se provozovatel dopouští nezákonného jednání, ale Vy sám jako účastník takovoé hry nic neporušujete. Limit, kolik byste si mohl sázením vydělat neexistuje, pouze po překročení limitu pro osvobození musíte platit daň z příjmů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.