Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2015 na podzim mi byla ukončena účelová daňová kontrola FÚ na FO. Závěr: pokuta včetně doplatků, penále a úroků v řádu 1-3.000.000 Kč (už si přesně nepamatuji). Současně (s dnem doručení dopisu z FÚ) jsem zavolal do banky, kde jsem měl rozesplácený úvěr RSS, že přerušuji podnikání, nemám prostředky na splácení a jdu se registrovat na ÚP.

Od té doby jsem nikde nepracoval, nepodnikal a neplatím soc. pojištění. Nemám majetek, auto, účet, zkrátka nic. Jsem neviditelný člověk a živí mě rodiče. Nejsem reg. na ÚP od 2016, jsem samoplátce ZP. Co se týká úvěru je tam situace k dnešnímu dni dle výpisu z CEE:
- exekuce, vydání exe titulu 5/2017, vydání exe usnesení (zahájení exe) 8/2017, k zaslání dopisu na mou adresu (TP na ubytovně) exekutorem, že mě začíná exekuovat došlo v roce 2017. Nikdy jsem nikoho nekontaktoval, nikdo mě, nezaplatil jsem ani 1 Kč.
Co se týká FÚ (o FÚ nic není ve výpisu z CEE) :
- exekuce běží od 2015, kdy mi zaslali usnesení s vyčíslením pohledávky. Někdy v roce 2017, 18 max. 2019 (100% před covidem) mi poslali dopis z FÚ, ohledně zajištění nějakého neaktivního historického účtu z hlediska prostředků na splácení dluhu. Převzal jsem, dále nebylo nic. Udělali úkon.
Nikde (zdrav. pojišťovna, popelnice, pokuty, .) nedlužím nic. Mám "jen" tyto dva resty. Co se týká RSS a informací, které jsem dostal, by měla banka v 8/2023 (tj. po 6 letech od usnesení) zaplatit poplatek a požádat exekutora o prodloužení doby o další 3 roky. Pokud to neudělá, dluh bude v létě promlčen. Pokud ano jede se dál 3 max. 6 let a konec. Co se týká FÚ je to horší. Informace o stavu věci je pouze přes FÚ, kde se nemám v plánu informovat, osobně, ani elektronicky (teď mi došel přístup do DS k subjektu, který je od 2015 přerušen). Počítám, že od posledního dopisu viz. výše se počítá doba 6 let (tzn. jsem teď někde mezi 4-6 lety. Prosím o informaci jak je nejlépe pro mě postupovat ohledně FÚ. Jak zjistit stav na FÚ, aniž bych věc oživoval? Mám v plánu vyčkat do 9/2023 jak dopadne banka. Jestli prodlouží exe nebo požádám o ukončení a vymazání z CEE. Pokud prodlouží chci jít do insolvence. Pokud ne a věc skončí, chci s FÚ vyčkat do nějakého dalšího jejich kontaktu. Děkuji za rady a názor, Albert.

 

ODPOVĚĎ:
Výši dluhu od FÚ nezjistíte jinak, než dotazem. Uvádíte, že nemáte v plánu se nijak informovat, osobně, ani elektronicky. Tedy jednoduše nemáte možnost, jak zjistit stav dluhu. Pokud by se dluh z větší části skládal z penále, máte možnost využít Milostivého léta, které se plánuje od července do listopadu 2023, jinak nezbývá, než vyčkat, až se Finanční úřad ozve sám.


  ► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdy je milostivé léto 2023 s odpuštěním některých dluhů?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.