Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat ohledně přiznání daně z příjmu a prodeje podílu rodinného domu a orné půdy u domu, kdy jsem podíl zdědila po otci a ten v nemovitosti žil více jak 30 let. Podíl si bude kupovat bratr za 1.000.000 Kč. Chci se zeptat, zda se v takovém případě platí daň z příjmu za prodej nemovitosti a pokud ne, jestli se musí tento příjem uvádět do přiznání? Děkuji moc za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Pokud jste podíl na rodinném domě a orné půdy zdědila po otci, tak do lhůty pro osvobození příjmů z prodeje nemovitosti se započítává i doba, po kterou nemovitosti vlastnil otec (doba, po kterou otec v domě bydlel je v této konkrétní situaci bezpředmětná), protože jde o dědění v přímé příbuzenské linii. Sice neuvádíte dobu, po kterou nemovitosti otec vlastnil, ale dá se předpokládat, že tato doba bude odpovídat zhruba těm 30 rokům. Pokud jste podíl na nemovitostech zdědila před 1.1.2021 a se započítáním otcova vlastnictví a následně Vašeho vlastnictví přesahuje tato doba dohromady 5 let nebo pokud jste podíl zdědila po 1.1.2021 a tato doba, kdy nemovitosti vlastnil Váš otec a Vy dohromady přesahuje 10 let, protom je příjem z prodeje podílu na těchto nemovitostech na Vaší straně osvobozen od daně z příjmů fyzických osob podle § 4 odst. 1 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, a neplatíte tedy daň z příjmů. Tento osvobozený příjem se neuvádí v daňovém přiznání, ani Vám tedy z tohoto důvodu nevzniká povinnost daňové přiznání podat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.