Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

V roce 2022 jsem prodal byt, který jsme měli s manželkou ve společném jmění manželů SJM. Moje žena neměla v roce 2022 žádné další příjmy. Vím, že se prodej nemovitosti započítává do příjmů a tudíž bych neměl mít nárok na daňovou slevu na manželku za uplynulý rok. Pokud byl ale byt v SJM, někdo mi říká, že mám nárok na slevu a někdo ne. Nevyznám se v tom. Můžete mi, prosím, napsat, jak to tedy je? S pozdravem, Marcel.

ODPOVĚĎ:
Podle mého názoru máte nárok na slevu na dani na manželku. Sleva na manželku je dána ustanovením § 35ba odst. 1 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, podle kterého máte nárok na slevu na dani ve výši 24.840 Kč na manželku, pokud manželka nemá za kalendářní rok vlastní příjmy přesahující 68.000 Kč. Dále zákon uvádí taxativní výčet, jaké příjmy se do vlastního příjmu manželky nezahrnují, kde je mimo jiné i uvedeno, že u manželů, kteří mají majetek v SJM se do vlastního příjmu manželky nezahrnuje příjem, který plyne manželovi nebo příjem, který se zdaňuje u manžela. Takovým příjem je právě i příjem z prodeje nemovitosti, která byla zahrnutá do SJM, protože v případě prodeje nemovitosti, která byla zahrnutá v SJM se příjem z prodeje zdaňuje jen u jednoho z manželů. Tudíž bay se příjem z prodeje bytu nezahrnoval do vlastního příjmu manželky, nesmí jej Vaše maželka uvádět v daňovém přiznání, ale v daňovém přiznání se příjem z prodeje objeví Vám. V případě, že se jednalo o příjem osvbbozený od daně, tak se nezahrnuje do příjmu manželky, protože byste tento příjem v případě, kdy by byl zdanitelný uváděl v daňovém přiznání Vy. Tento výklad podporuje i Finanční správa v pokynu GFŘ D-22, který byl vydán za účelem jednotného uplatňování zákona o daních z příjmů, podle kterého se do vlastního příjmu manželky pro účely slevy na dani na manželku nezahrnuje příjem z prodeje nemovité věci, který se podle § 10 zákona zdaňuje jen u jednoho z manželů - což je příjem z prodeje nemovitosti, která byla zahrnutá v SJM. Tudíž na slevu na dani na manželku máte rozhodně nárok.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.