Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci si zakládat živnost volnou (typ č. 82). Tvořil bych pouze obsah na platformu, která by mě vyplácela podle počtu mých předplatitelů. Příjem bych měl určitě pár tisíc korun a výdaje žádné, proto se chci zeptat jak funguje paušální daň? Mám na to právo si to zřídit? Chápu správně, že bych platil pouze stejnou částku každý měsíc a nic víc? Nebo je potřeba ještě něco danit atd. ? Nevím zda to chápu nebo je opravdu paušální daň tak jednoduchá na danění. Předem děkuji moc za Vaší odpověď.

ODPOVĚĎ:

Když uvádíte, že si chcete zakládat živnost a příjem by byl pouze pár tisíc korun, tak předpokládám, že by se ve Vašem případě nejednalo o výkon živnosti na plný úvazek, ale zároveň vedle toho vykonáváte zaměstnání nebo studujete. Pokud vykonáváte zaměstnání, tak nemůžete do paušálního režimu vstoupit a pokud studujete, tak by paušální daň byla pro Vás velmi nevýhodná. Smysl paušální daně je v tom, že v jedné platbě platíte měsíčně zdravotní pojištění, sociální (důchodové pojištění) a symbolickou daň z příjmů, místo více plateb na více účtu u více institucí a zároveň potom nemáte povinnost při dodržení podmínek podávat daňové přiznání a přehledy příjmů a výdajů na správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. Minimální výše tzv, paušální daně (měsíční paušální zálohy) činí v roce 2023 měsíčně částku 6.208 Kč (skládá se z minimální zálohy na zdravotní pojištění 2.722 Kč, minmální zálohy na sociální pojištění zvýšené o 15 % celkem 3.386 Kč a symbolické zálohy na daň z příjmů 100 Kč). Paušální daň by pro Vás s vysokou pravděpodobnostáí nebyla vůbec výhodná. Pokud pracujete nebo studujete, tak budete vykonávat živnost jako vedlejší činnost, tzn. že v první roce nebudete muset platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění, nebudou se Vás týkat minimální zálohy jako v případě výkonu živnosti na hlavní činnost, po skončení roku podáte daňové přiznání a přehledy příjmů a výdajů na zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Když nemáte sktečné výdaje, tak můžete využít paušální výdaje procentem z příjmů, u volné živnosti činí paušální výdaje 60 % z příjmů (zdanitelný zisk je tedy reálně 40 % Vašich příjmů), může se stát, že daň z příjmů nebudete muset vůbec platit vzhledem k existenci slev na dani, sociální (důchodové) pojištění v případě vedeljší činnosti, pokud půjde o příjem pár tisíc korun měsíčně nebudete zřejmě také vůbec platit, protože pokud z výkonu živnosti na vedlejší činnost v roce 2023 nepřesáhne Váš zisk 96.777 Kč, tak nepřesáhnete hranici pro povinnou účast na důchodovém pojištění, nebudete tedy muset doplácet pojištění, ani platit zálohy, pouze doplatíte zdravotní pojištění a v dalším roce Vám budou stanoveny zálohy na zdravotní pojištění podle Vašich výdělků za předchozí rok. Protože na základě údajů ve Vašem dotazu byste v případě vyuzžití paušální daně nevydělal ani na povinnou měsíční platbu. Paušální daň je primárně určena pro osoby samostatné výdělečně činné, kteří vykonávají podnikání jako svoji hlavní činnost a výhoda nastává až od určité výše příjmů v podobě úspory na dani a pojistném a především v administrativní oblasti, kdy nemusíte podávat daňové přiznání a přehledy na zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a veškeré platby platíte na jeden účet na finanční úřad (místo platby zdravotního pojištění, sociálního pojištění a daně z příjmů zvlášť), paušální daň ovšem není výhodná úplně pro každého.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.