Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chtěl bych se s Vámi poradit ohledně daňového přiznání. Pracuji z ČR a Slovenska pro japonskou firmu TravelDX. Mám s nimi anglicky psanou smlouvu, kde je napsáno, že své příjmy nezdaňuji v Japonsku. Jakým způsobem přesně bych tedy měl danit své příjmy vyplacené v USD? Mockrát děkuji za Váš čas, ochotu a pomoc. S pozdravem, Jiří.

ODPOVĚĎ:
Záleží na typu Vašeho příjmu, zda jde o příjem ze samostatné činnosti nebo o příjem ze zaměstnání (zřejmě za Vás japonská firma neplatí v ČR zdravotní a sociální pojištění a vzhledem k nezdaňování příjmu v Japonsku, půjde nejspíše o formu výkonu samostatné výdělečné činnosti). Dále uvádíte, že pracujete z ČR a Slovenska, zde záleží, ve kterém státě jste daňovým rezidentem. Daňovým rezidentem jste v tom státě, kde máte bydliště nebo se zdržujete více než 183 dní v roce. Předpokládám, že jste rezidentem České republiky. V takovém případě budete příjmy vyplácené v USD zdaňovat v ČR skrze roční daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Příjem v USD bude nutné přepočítat na CZK tzv. jednotným kurzem (jeden kurz, kterým se přepočítají příjmy cízí měně za celý rok, jde o průměrný kurz za celý rok, začátkem roku je vždy zveřejněn jednotný kurz za předchozí rok ve Finančním zpravodaji Ministerstva financí ČR). Poté budete moct uplatnit k příjmu výdaje, buď v reálné výši nebo paušální výdaje procentem z příjmů. Zároveň bude nutné podat přehledy příjmů a výdajů na zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení, zde budete vycházet už z přepočtených údajů z daňového přiznání. V odpovědi na Váš dotaz vycházím z toho, že Vaše práce má charakter samostatné výdělečné činnosti. Pokud je tomu jinak, prosím Vás, o upřesnění formy výkonu Vaší činnosti - zaměstnání nebo podnikání, o jakou činnost se jedná, protože Váš dotaz není dostatečně konkrétní, abych Vám mohl poskytnout přesnější odpověď.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.