Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych se zeptal ohledně příštích kroků s placením daní. Jsem Slovenský občan a od 30.4.2022 jsem nezaměstnán. Byl jsem zaměstnán v ČR 3 roky. Sídlím s trvalým pobytem a vlastním byt (který mám už 15 let) a od té doby hledám práci v zahraničí, mimo zóny EU. V tomto případě Egypt z důvodů osobních, kde se momentálně nacházím.

Je možnost, že začnu v nové práci 1.12.2022 a to znamená, že jsem tu už více než 6 měsíců. Jaké jsou budoucí kroky, které mám provést, abych se nedostal do problémů s daněmi? Dodnes jsem nic nenahlásil z důvodu odcestování, je to problém? Je tam možnost rizika, že mne budou stíhat / vymáhat daně exekučně na můj byt pokud nebudu/odhlásím se od placení daně v ČR, tedy pokud se budu nacházet v Egyptě a pracovat tam po více než 6 měsíců? Mám k dispozici datovou schránku a mohu odeslat zprávy s čestným prohlášením kamkoliv. Děkuji mockrát za pomoc. S pozdravem, Jeroným.

 

ODPOVĚĎ:
Z hlediska daní, konkrétně daň z příjmů fyzických osob, tak se nemusíte nikde odhlašovat, když jste měl příjmy ze zaměstnání, tak Vám ani nevznikla registrační povinnost a daň z příjmů za Vás odváděl zaměstnavatel. Tudíž z hlediska daně z příjmů nehrozí riziko, že by po Vás stát daň z příjmů vymáhala, protože Vám nevznikne povinnost daň z příjmů zaplatit. Protože v ČR vlastníte byt, tak i když budete dlouhodobě v Egyptě, tak máte povinnost platit daň z nemovitých věcí (daň z nemovitosti z bytu), tato daň se platí každoročně v termínu do konce května, tudíž jste ji už platil, zde pouze v případě, že Vám složenka k platbě doposud chodila poštou, tak doporučuji zažádat, aby Vám finanční úřad posílal složenku k placení daně z nemovitostí do datové schránky. Vzhledem k tomu, že máte v ČR vedený trvalý pobyt, tak máte povinnost v České republice platit zdravotní pojištění. Protože nejste v ČR zaměstnaný a nebudete už ani veden na úřadě práce, tak Vám vznikla povinnost si hradit zdravotní pojištění sám za sebe. Pokud pobýváte dlouhodobě v cizině, za dlohodobý pobyt se považuje pobyt delší než 6 měsíců, tak nemáte v ČR povinnost platit zdravotní pojištění za podmínky, že zdravotní pojišťovně oznámíte, že budete dlouhodobě pobývat v cizině a budete v cizině zdravotně pojištěn, po návratu do ČR pak musíte prokázat, že jste si v zahraničí platil zdravotní pojištění, jinak budete mít povinnost zdravotní pojištění v ČR doplatit. Povinnost platit zdravotní pojištění zaniká až po tom, co zdravotní pojišťovně oznámíte (učiníte prohlášení, že se budete dlouhodobě nacházet v cizině), že budete dlouhdoobě pobývat v cizině, do té doby musíte uhradit zdravotní pojištění, pokud ho za Vás nehradil stát (z důvodu evidence na úřadu práce). Pokud se tak nestalo, tak doporučuji co nejdříve kontaktovat Vaší zdravotní pojišťovnu v ČR datovou schránkou a oznámit, že dlouhodobě (déle než 6 měsíců) pobýváte a budete pobývat v Egyptě. Platit pojistné nebudete mít povinnost až poté, co toto oznámení bude doručeno zdravotní pojišťovně. Zároveň Vám doporučuji uhradit případné dlužné pojistné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.