Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych se zeptal ohledně danění příjmů. Máme herní fivem server, na který je přístup zdarma. Lidé si do hry mohou zakoupit za pár korun řekněme výhod do hry. Jakým způsobem se tato částka musí danit a jestli musím mít živnost nebo něco podobného. Dále jestli musíme mít nějaké smluvní podmínky, nebo máme lidem posílat nějaké potvrzení o platbě.

Popřípadě jakým způsobem to máme dělat. Peníze nám lidé posílají na účet a na paypal jak z ČR, tak z SK. Peníze používáme na zaplacení hostingu serveru. Na české fivem scéně není snad žádný server, který by to danil nebo nějak řešil. Proto se chci zeptat, jestli něco takového máme řešit popřípadě jak. Server žádné peníze nevydělává, měsíčně do něj dáme více peněz, než od lidí získáme. Ať už za hosting, nebo nákup scriptů. Druhá část dotazu je, jak je to s hazardní hrou. Máme možnost dát na server scripty jako je poker, ruleta, automaty atd. Hráč by do hry dával pouze herní měnu. Herní měna není možná získat za reálně peníze. Můžeme něco takového na server přidat? Musíme mít nějaké upozornění, že je to pouze pro hráče 18+ popřípadě musíme to nějak ověřovat? Děkuji moc za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Správně byste samozřejmě měl mít živnostenské oprávnění a tento příjem řádně danit. Jde o poskytování služby, kde si za úplatu kupují hráči výhody do hry. Takový příjem podléhá i zdravotnímu a sociálnímu pojištění. Smluvní podmínky byste v nějaké formě mít měli, pokud si hráč potvrzení o platbě nevyžádá, tak nemáte povinnost mu ho dávat. Byli byste ve ztrátě, tudíž daň z příjmu by byla nulová, ale povinnost podávat daňové přiznání a přehledy příjmů a výdajů by tu zůstala. Pokud by šlo například pouze o dar na provoz serveru, když je hra jinak zdarma, a dárce těchto peněz by neměl vůbec žádné výhody a protiplnění, tak by tento příjem podléhal pouze dani z příjmů, kde v případě daru od jedné osoby v úhrnu do 15.000 Kč za rok je tento příjem osvobozený od daně a nebylo by nutné mít živnostenské oprávnění. Pokud herní měnu nelze získat za peníze ani ji zpetně nelze přeměnit na peníze a nehraje se o věc, která má formu zboží nebo služby, kterou si lze koupit za peníze, tak by se mělo jednat pouze o fiktivní hru, nikoliv o hazardní hru, protože zde sázející neposkytuje žádné plnění a výhry nesplňují požadavky zákona o hazardních hrách (§ 10 zákona č. 186/2016 Sb. , o hazardních hrách), takové hry by se tedy ani nemohla týkat daň z hazardních her.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.