Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem ohledně kompenzačního bonusu. Vlivem nemoci Covid, se nestihla podat žádost o kompenzační bonus včas. Byla podána 9.3.2022, termín byl 1.3.2022. Žádost byla zamítnuta rozhodnutím o zastavení (viz příloha). Doporučujete podat odvolání proti rozhodnutí z důvodu onemocnění osoby OSVČ nemoci Covid, nařízena karanténa KHS, tudíž nemohlo byt podáno včas.

OSVČ měla v době nároku čerpání nízké příjmy (u žádosti doloženo správně). Kompenzační bonus je podporou pro podnikatele a má poskytnout těm, kteří byli těmito dopady zasaženi, podporu sloužící ke kompenzaci z toho plynoucích hospodářských následků. Děkuji Vám za zodpovězení dotazu zda podat odvolání a za jakých podmínek.

 

ODPOVĚĎ:
Důvodem zamítnutí nároku na kompenzační bonus je pozdní podání žádosti. Jde o procesní podmínku danou v § 13 odst. 3 zákona č. 519/2021 Sb. o kompenzačním bonusu pro rok 2022, který uvádí: "Žádost o kompenzační bonus lze podat nejpozději do 2 měsíců po skončení bonusového období. Není-li tato žádost v této lhůtě podána, nárok na kompenzační bonus zaniká." Nejde o to, že by nebyly splněny hmotněprávní podmínky jako je pokles příjmů nebo omezení činnosti vlivem přijatých opatření nebo nařízenou karanténou, ale pokud podnikatel nepodal žádost o kompenzační bonus do určitého data, tak jeho nárok na jeho čerpání automaticky ze zákona zaniká. Protože bylo možné podat žádost i e-mailem a za období od 22.11.2021 do 31.12.2021 uběhla lhůta pro podání žádosti o KB dne 1.3.2022, tak je zde šance na úspěch v případě odvolání takřka nulová, ledaže by Vám byla z důvodu onemocnění COVID nařízena karanténa po celou dobu, po kterou bylo možné žádost o kompenzační bonus podat a karanténa byla takového charakteru, že nebylo vůbec možné žádným způsobem podat žádost. Proto zde nevidím šanci na úspěch v případě podání odvolání a můj názor je takový, že bych podání odvolání nedoporučoval.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.