Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Už patnáctým rokem (2007-2022) si od právnické osoby pronajímám průmyslový/komerční prostor stojící na pozemku, který patří obci (tedy budova a pozemek jsou dvou různých majitelů). Měli jsme uzavřenou smlouvu na dobu určitou na dobu 5 let, v níž byla mimo jiné pasáž: „Smluvní strany souhlasí s případným prodloužením nájemní doby za předpokladu, že nájemce projeví nejpozději do 90ti dnů před uplynutím řádné nájemní doby zájem o prodloužení doby nájmu.

Tato skutečnost musí mít písemnou formu, jinak není pro pronajímatele právně závazná. “Na konci této smlouvy jsme se nicméně s pronajímatelem dohodli pouze slovně, že smlouvu prodloužíme, dále tak (dalších 10 let) běží, já za vše řádně platím a není a dosud nebyl žádný problém. Právnická osoba mě nicméně nyní informovala (také jen slovně) o tom, že jde ke konci roku do likvidace a svá aktiva, mimo jiné i tento komerční prostor, bude muset prodat. Že zanedlouho dorazí soudní znalec na posouzení hodnoty majetku atd. Součástí mé smlouvy o pronájmu je i předkupní právo v případě, že by se právnická osoba rozhodla v době trvání nájmu prostor prodat, které v takovém případě připadá mně. Moje smlouva je ale v písemné formě pouze na 5 let (i když mohu doložit veškeré platby po celou dobu 15 let) a od té doby začal zároveň platit zákon, že předkupní právo v takových případech má vlastník pozemku, tedy obce. Chci se proto zeptat, kdo má v tomto případě předkupní právo, zda já nebo obec. Protože pokud má právo obec, je pro moje podnikání ztráta tohoto prostoru likvidační, některé vybavení, které ke své práci potřebuji (a které je moje) totiž bohužel fyzicky nemohu nikam jinam přesunout. Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Jedná se o zajímavou právní otázku. Jelikož ale nový občanský zákoník stojí na zásadě, že stavba je součástí pozemku a má tedy výhledově docházet ke slučování pozemků a staveb stojících na nich, má dle mého názoru přednost obec. Nicméně i tak by v daném případě bylo možno obrátit se na soud, aby věc posoudil dle konkrétní situace a je i reálně možné, že soudní rozhodnutí by dalo přednost Vám, neboť jste měl sjednáno předkupní právo dříve.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.