Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Za rok 2021 jsem si vydělala jako OSVČ asi 150.000 Kč. Dle kalkulačky na internetu mi vyšel přeplatek na daních 50.000 Kč (mám tři děti). Je to možné? Bude mi tato částka vrácena?

ODPOVĚĎ:
Ano, samozřejmě je to určitě možné. Vzhledem k výši příjmů se daňové zvýhodnění na vyživované děti stane daňovým bonusem, který bude vyplacen formou přeplatku na dani z příjmů. Daňový bonus může uplatnit každý, kdo měl za kalendářní rok příjmy ze závislé nebo ze samostatné činnosti alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy. Tuto podmínku vzhledem k výši Vašich příjmů splňujete, vypočtená daň, pokud se jedná o jediný Váš příjem, bude plně pokryta základní slevou na dani na poplatníka a daňové zvýhodnění na děti se stane daňovým bonusem, který Vám bude vrácen formou vratitelného přeplatku na dani na základě podaného daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob a žádosti o vrácení přeplatku na dani z příjmů. Pokud jste podala daňové přiznání v termínu do 1. dubna, bude Vám přeplatek vrácen do konce dubna. Pokud budete podávat daňové přiznání v termínu do 2. května, měla byste přeplatek obdržet do konce května.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.