Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Majitel objektu je zletilý + nezletilá (otec s dcerou, každý ideální polovinu), ani jeden z nich nemá v nemovitosti trvalý pobyt. Jedná se o byt s pronajímanými byty v rekonstrukci, která pokračuje. Tudíž jsou zde náklady i výnosy a je na něm vázána hypotéka se splátkami, na dům je vedeno samostatné "jednoduché účetnictví".

Oba majitelé dům nabyli soudním usnesením v rámci dědického řízení. Dotaz: Kdo za dům podává (dává si do daňového přiznání) otec je jasný ale i nezletilá dcera, a tím pádem se zisk/ztráta dělí na 1/2 a za nezletilou podává DP zákonný zástupce ale na její jméno. Tzn. musí být přihlášeno jako plátce daně? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Záleží na tom, kdo figuruje ve smlouvě o nájmu jako nájemce a komu chodí příjmy, pokud je tam třeba uveden pouze otec sám, potom daňové přiznání má povinnost podat pouze otec (v tomto případě by měl mít otec od dcery souhlas s pronajímáním nemovitosti). V opačném případě nebo pokud v rámci dědického řízení nabyli práva z nájemní smlouvy otec i dcera, potom povinnost podat daňové přiznání mají oba, příjmy a výdaje se dělí na 1/2 podle velikosti spoluvlastnických podílů. Otec za sebe podá daňové přiznání a podá daňové přiznání i za dceru, daňové přiznání za dceru podá otec jako její zákonný zástupce. V případě příjmů z nájmu podle § 9 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, se dcera z tohoto titulu neregistruje jako plátce daně, daňové přiznání se podá pouze na rodné číslo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.