Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem majitelka nemovitosti, kterou pronajímám a daním jako příjem z pronájmu. (není to předmětem mého podnikání). Jakým způsobem mohu do nákladů uplatnit odměnu pro paní na úklid domu a zahrady, která to také nemá jako předmět podnikání? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Teoreticky by to bylo možné, pokud by Vám paní vystavila doklad (fakturu) o provedení služby, ale protože paní nevykonává tuto činnost jako podnikající osoba, tak bych Vám to nedoporučoval. Pokud chcete úklid dostat do nákladů, potom je potřeba, aby paní na úklid měla na tuto činnost živnostenský list a vystavila Vám doklad o poskytnutí služby (fakturu). V případě, že paní vykonává úklid jak přivýdělek "bokem", tak uplatnění odměny za úklid v nákladech není zrovna právně komfortní a nedoporučoval bych to. Případnou další možností by bylo paní zaměstnat na DPP, to s sebou ovšem nese zvýšené administrativní povinnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.