Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Za rok 2021 mám hlavní pracovní poměr - 23.000 Kč za měsíc a dvě DPP: 37.000 Kč za rok (únor, březen, duben, květen, říjen, listopad, prosinec) + 8.000 Kč (říjen, listopad, prosinec) od dvou různých zaměstnavatelů. Musím tyto DPP přiznávat v daňovém přiznání, když jsou již zdaněny zaměstnavateli? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Pokud u té první DPP neproběhla výplata odměny najednou, ale odměnu jste dostávala vyplacenou např. měsíčně, respektive pokud hrubé příjmy vyplacené v kalendářním měsící od jednoho zaměstnavatele na DPP nepřesáhly 10.000 Kč, potom je daň z příjmů vybíraná srážkou podle zvláštní sazby daně (tzv. srážková daň) a daňová povinnost byla splněna sražením daně, za těchto podmínek potom nemáte povinnost podat daňové přiznání. Pokud máte příjmy pouze z jednoho hlavního pracovního poměru, jak uvádíte ve Vašem dotazu, a jako další máte pouze příjmy DPP (klidně od více zaměstnavatelů), které od jednoho zaměstnavatele nepřesahují za kalendářní měsíc 10.000 Kč, potom v souladu s § 38g odst. 2 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, nemusíte podávat daňové přiznání (pokud však z nějakých jiných důvodů daňové přiznání podáváte, potom tyto výše popsané příjmy z DPP v něm nemusíte uvádět).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.