Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.25 (4 hlasů)

Dne 28.1.2021 jsem koupila garáž (samostatný nebytový prostor určený k využití jako garáž), právní účinky zápisu KÚ ke dni 29.1.2021. Dne 27.5.2021 jsem garáž prodala, zde právní účinky k 1.6.2021. Rozdíl mezi koupí a prodejem činí 650.000 Kč. Zajímalo by mě, zdali je možné vyložit ustanovení § 4 odst. 1 písm. b) zákona o dani z příjmu tak, že by bylo možné tento příjem od daně osvobodit, pakliže bylo finančních prostředků z prodeje využito pro uspokojení bytové potřeby?

Nikde jsem nenašla, že by se mělo jednat pouze o prodej bytových prostor. V dikci zmíněného ustanovení se uvádí pouze "nemovitost". Použití peněž na uspokojení bytové potřeby bych mohla již v tuto chvíli prokázat - máme rozestavěný dům. Mnohokrát děkuji za odpověď. Ljuba.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, podle aktuálně platného ustanovení § 4 odst. 1 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, pokud nepřesáhne doba mezi nabytím vlastnického práva k nemovité věci a jejím prodejem dobu 10 let a použijete-li prostředky získané tímto prodejem na obstarání vlastní bytové potřeby, je příjem z prodeje nemovité věci osvobozen od daně z příjmů fyzických osob. Zde se jedná o jakýkoliv druh nemovité věci. Tato možnost osvobození příjmu je součástí zákona o daních z příjmů od 1.1.2021 a lze ji využít u nemovitých věcí, u kterých došlo k nabytí vlastnického práva nejdříve k 1.1.2021. Dříve existovala pouze možnost osvobození příjmu z prodeje rodinného domu nebo bytu, ve kterém měl prodávající bydliště, pokud prostředky získané prodejem použije na uspokojení vlastní bytové potřeby. Novelou zákona o daních z příjmu došlo k rozšíření možnosti osvobození příjmu z prodeje jakéhokoliv druhu nemovité věci a bez ohledu na to, zda v ní měl prodávající bydliště, pokud příjmy z prodeje použijete na uspokojení vlastní bytové potřeby. Takže ano, pokud příjem z prodeje garáže použijete použijete na financování rozestavěného domu, kde budete bydlet, potom bude tento příjem osvobozený od daně z příjmů. Nicméně použít na uspokojení vlastní bytové potřeby musíte použít částku ve výši odpovídající příjmu z prodeje garáže, nikoliv pouze částku ve výši odpovídající rozdílu mezi koupí a prodejem, tedy zisku 650.000 Kč, ale celou částku, kterou jste obdržela od kupujícího, tedy hrubý příjem. Zároveň musíte splnit další podmínky dané zákonem o daních z příjmů a to oznámit správci daně záměr použití prostředků obdržených prodejem garáže na uspokojení vlastní bytové potřeby, ooznámení je potřeba učinit finančnímu úřadu nejpozději do konce lhůty pro podání daňového přiznání za kalendářní rok, ve kterém jste příjem z prodeje obdržela, ve Vašem případě tedy nejpozději do 1. dubna 2022. Další podmínkou je tyto prostředky použít na uspokojení vlastní bytové potřeby nejpozději do konce kalendářního roku následujícího po kalendářním roku, ve kterém jste příjem z prodeje garáže obdržela, tedy do konce roku 2022. Nebo je zde možnost osvobození tohoto příjmu z prodeje nemovitosti, pokud jste částku odpovídající výši příjmu z prodeje garáže použila na uspokojení vlastní bytové potřeby nejdříve v kalendářním roce, který předchází kalendářnímu roku obdržení příjmu z prodeje garáže na uspokojení vlastní bytové potřeby. Pokud máte rozestavěný dům, ve kterém budete bydlet a v průběhu roku 2020 jste použili částku odpovídající příjmu z prodeje garáže na financování výstavby domu, potom bude příjem z prodeje garáže osvobozen od daně, ale v oznámení finančnímu úřadu je pořeba tuto skutečnost uvést. Pokud nesplníte podmínku spočívající v použití příjmu z prodeje garáže na uspokojení vlastní bytové potřeby, stane se tento příjem zdanitelným za zdaňovací období kalendářního roku 2022 (uvede se v daňovém přiznáním za rok 2022 podávaném v roce 2023).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.