Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Sestru v srpnu 2021 propustily z práce, ale od prosince 2020 do prosince 2021 byla v pracovní neschopnosti, její účetní jí ale daně již neudělá, tak bych se chtěl zeptat, jak vyplnit daňové přiznání a postupovat dále. Děkuji mnohokrát za vaší odpověď.

ODPOVĚĎ:
U povinnosti podat daňové přiznání záleží na tom, jaké měla v průběhu roku 2021 jednotlivé typy příjmů. Pokud byla Vaše sestra celý rok v pracovní neschopnosti a neměla zároveň příjmy například z podnikání, z nájmu nebo jiné příjmy, například z prodeje akcií, nemovitostí atd. , tak nemá povinnost podat daňové přiznání. Pokud Vašim dotazem myslíte "daně", co dělají každý rok zaměstnancům v práci, tak se nejedná o podání daňového přiznání, ale jde konkrétně o "Roční zúčtování záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a daňového zvýhodnění", v rámci kterého Vám zaměstnavatel zúčtuje celkové roční příjmy, můžete uplatnit případné odpočitatelné položky od základu daně (úroky z hypotéky, příspěvky na penzijní připojištění, a podobně) a zaměstnavatel Vám při výplatě mzdy vrátí rozdíl ze zúčtování vzniklý zaokrouhlováním záloh na dani v průběhu roku a dodatečnými slevami na dani a odčitatelnými položkami od základu daně. Pokud Vaše sestra v průběhu roku 2021 pobírala pouze nemocenskou a potom případně podporu v nezaměstnanosti, tak z tohoto důvodu nemá v souladu se zákonem o daních z příjmů povinnost podat daňové přiznání (ani by nebyly příjmy, které by bylo možné do přiznání uvést) a provedení ročního zúčtování záloh na daň u zaměstnavatele by ani nebylo z čeho provést, protože nemocenská je osvobozena od daně z příjmů fyzických osob, tudíž se z ní daň z příjmů vůbec neplatí. Podle uvedeného Vaš sestra nemusí řešit vyplňování a podání dańového přiznání, ani by neměla příjmy, které by tam mohla uvést.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.