Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám HPP u jednoho zaměstnavatele na plný úvazek a k tomu se státním úřadem smlouvu o externí spolupráci za vyhotovení odborného posudku. Chci se zeptat, za jakých podmínek a zda je nutné danit odměnu za tyto posudky. Lze to udělat v rámci ročního zúčtování daně. Odměna činila 12.000 Kč. A jak je to u dohody o pracovní činnosti a dohody o provedení práce. Je potřeba zahrnout do tohoto zúčtování a nebo ne. Moc děkuji. Judita.

ODPOVĚĎ:
Tento příjem nelze zahrnout do ročního zúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti, které provádí zaměstnavatel. Protože jde o příjem vyšší než 10.000 Kč, tak v případě dohody o provedení práce (DPP) i dohody o pracovní činnosti (DPČ) je v obou případech daňový režim shodný (postupuje se jako u HPP), tj. zaměstnavatel z příjmu strhne zálohu na daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění. V tomto případě máte zároveň příjem od dvou zaměstnavatelů zároveň (protože z obou příjmů je odváděna záloha na daň z příjmů) a vzniká Vám povinnost podat sama za sebe daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Pro tyto účely Vám každý ze zaměstnavatelů vystaví "Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti", údaje z nich uvedete v daňovém přiznání a přiložíte je jako přílohu. Pokud nepůjde o DPP nebo DPČ a příjem Vám bude vyplacen pouze na základě smlouvy, tak máte povinnost podat daňové přiznání a příjem za vyhotovné posudku by měl být zdaněn jako příjem ze samostatné činnosti podle § 7 zákona o daních z příjmů, s tím je spojeno mít příslušné podnikatelské oprávnění být vedena jako osoba samostatně výdělečně činná na zdravotní pojišťovně pro účely placení zdravotního pojištění a na ČSSZ pro účely důchodového pojištění. Když nejste OSVČ a jde o vypracování jednoho posudku, tak je pro Vás výhodnější, aby odměna za vypracování posudky byla vyplacena jako příjem z DPP nebo DPČ.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.