Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Mám dotaz k daním a všemu co obnáší vlastnictví nemovitosti s pozemky na Slovensku. Nemovitost jsem získal dědictvím v přímé linii (otec), vlastníků (sourozenců) je několik, já mám menšinový podíl. Dědictví proběhlo formou soudního rozhodnutí na Slovensku v roce 2021.

Nyní bych chtěl splnit všechny své povinnosti s placením daně z nemovitosti, případně dalších zákonných úkonů, co jsou potřeba. Sám jsem občanem ČR s trvalým pobytem v ČR a nemovitost nevyužívám - bude se prodávat. Děkuji předem za radu. Bohumil.

 

ODPOVĚĎ:
Z hlediska daně z příjmů je příjem z nabytí dědictví osvobozen od daně z příjmů fyzických osob, ale v případě, že hodnota Vašeho zděděného podílu by byla více než 5 milionů Kč, tak budete mít povinnost podat finančnímu úřadu Oznámení o osvobozených příjmech fzických osob do konce lhůty pro podání daňového přiznání k dani z příjmů za kalendářní rok, ve kterém jste podíl na nemovitosti nabyl. Nemovitosti na Slovensku nepodléhají české dani z nemovitostí. Na Slovensku budete muset podat přiznání k dani ze staveb do 30 dnů od vzniku daňové povinnosti, při nabytí nemovitých věcí dědictví vzniká daňová povinnost prvním dnem měsíce následujícího po měsíci, ve kterém jste nemovitost nabyl (podle slovenského zákona č. 582/2004 Z. z. Zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady). Co se týče příjmu ze samotného prodeje nemovitosti, tak ten podléhá dani z příjmů v ČR, protože jste českým daňovým rezidentem (bydlíte v ČR), ale v souladu s mezinárodní smlouvou může být zdaněn i na Slovensku. Každopádně v ČR je příjem z prodeje nemovitosti osvobozen od daně z příjmů po uplynutí 10 let od nabytí vlastnického práva, tato doba 10 let se však zkracuje o dobu, po kterou byly nemovitosti v majetku zůstavitele v případě, že jde o dědění v přímé příbuzenské linii (otec > syn). Na Slovensku by byl příjem z prodeje nemovitostí osvobozen po 5 letech od nabytí nemovitostí do majetku zůstavitele (otce).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.