Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem OSVČ od 1.9.2020. Nákup a prodej oblečení. Předtím jsem byla zaměstnaná. Mám pronajatou prodejnu - smlouva s možností výpovědi na 3 měsíce - takže nemůžu jen tak skončit. Prodala jsem byt a finance investovala do nového podnikání, vybavení prodejny, nákup zásob zboží. Prodejnu jsem musela zcela zavřít dle nařízení vlády.

Jsem tedy úplně bez příjmů. Platím sociální i zdravotní pojištění, jsem i plátce DPH. Přesto nemám nárok na kompenzační bonus a obávám se, že ani na proplacení nájemného. Bonus mi byl zamítnut z důvodu příjmů ze zaměstnání, které byly vyšší v měsících od 1. června do 30. září 2020, než byly příjmy z podnikání (což je v začátcích tohoto podnikání samozřejmé). Podle mého názoru to nelze takhle jednoduše v mém případě posuzovat. Mám nějakou možnost se bránit? Třeba podat odvolání? Mělo by to smysl? Naďa.

 

ODPOVĚĎ:
Zákon o kompenzačním bonusu je z hlediska okruhu subjektů, kterým je podpora určena, je velmi přísný a cílí na nejvíce sazažené podnikatele, oproti jarní vlně podpory, která byla mnohem plošnější z hlediska počtu subjektů, kteří měli nárok na kompenzační bonus (dále jen "KB"). Tímto cílením pouze na určitý přímo zasažený okruh podnikatelů se z hlediska znění zákona KB nedostane podpora těm, kteří jsou v současné době bez příjmu z důvodu vládních opatření. Pro nárok na čerpání KB musí podle zákona o KB převážná část Vašich příjmů v rozhodném období (1. června 2020 - 30. září 2020) pocházet z nyní Vládním usnesením zakázaných nebo omezených činností. Bohužel rozhodné období je zde bráno jako celek a zákon neupravuje situaci, když někdo začal podnikat v průběhu tohoto rozhodného období (§ 5 odst. 4 a § 6 3 zákona o KB č. 461/2020 Sb). Šanci na úspěšné odvolání v tomto případě nevidím.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.