Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Chtěla bych Vás poprosit o informaci ohledně uplatnění slevy na dani na vnoučata. Dcera - máma dětí - má plný invalidní důchod a nepracuje a otec dětí dostal výpověď v práci, k 1.12.2020 se zaregistroval na pracovní úřad. Dcera s dětmi je u nás prarodičů trvale hlášena, děti zde mají trvalé bydliště.

Já - důchodkyně pracuji a chtěla jsem si v zaměstnání uplatnit slevu na děti, ale bylo mi řečeno, že to nejde. Otec dětí bydlí na druhém konci republiky a o děti se nestará, přesto si do listopadu uplatňoval daň a přeposílal peníze matce dětí. Věk dětí (3 roky a 8 let). Mám nárok na slevu na dani? Pracuji a matka s dětmi bydlí u mě. Děkuji Pavlína.

 

ODPOVĚĎ:
Hlavní podmínkou pro uplatnění daňového zvýhodnění na děti (sleva na dani a daňový bonus) je ta, že se musí jednat o vyživované dítě žijící s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti. Pokud se otec dětí o děti nestará a ani s nima vůbec nežije v jedné domácnosti, jak uvádíte, potom na daňové zvýhodnění neměl nárok (slevu na dani uplatňoval a daňový bonus čerpal neoprávněně). Podle § 35c odstavce 6 zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů se za vyživované dítě poplatníka pro účely tohoto zákona považuje vlastní vnuk nebo vnuk druhého z manželů, pokud jeho rodiče nemají dostatečné příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit. Vy, Vaše dcera (máma dětí) a vnoučata žijete spolu ve společně hospodařící domácnosti, nárok na daňové zvýhodnění by za běžných okolností měla máma dětí, ale protože sama nemá dostatečné příjmy, z nichž by mohla daňové zvýhodnění na děti uplatnit, potom podle zákona máte nárok Vy uplatnit si daňové zvýhodnění na Vaše vnoučata jako na vyživované děti žijící s Vámi ve společně hospodařící domácnosti. Jako prarodiče v tomto případě máte nárok na slevu na dani na vnoučata. Na výplatu daňového bonusu na děti máte nárok, pokud Vaše roční příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti činí alespoň šestinásobek minimální mzdy. Zaměstnavatel je povinen vyplatit Vám měsíční daňový bonus při výplatě mzdy, pokud Váš hrubý měsíční příjem dosahuje alespoň jedné poloviny minimální mzdy (1/2 minimální mzdy je aktuálně rovna 7.300 Kč).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.