Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Byl mi zamítnut podzimní kompenzační bonus finančním úřadem. Jsem externí OSVČ, v oboru manikérka. Je to opravdu tak, že maséři, kadeřníci, kteří jezdí ke klientům a nemají provozovny na tuto pomoc nárok nemají? Děkuji Klára.

ODPOVĚĎ:
V uvedeném případě bohužel nemáte nárok na podzimní kompenzační bonus. Podle zákona o kompenzačním bonusu v podzimním období (zákon č. 461/2020 Sb. o kompenzačním bonusu v souvislosti se zákazem nebo omezením podnikatelské činnosti v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2) má na kompenzační bonus nárok OSVČ jejíž činnost byla bezprostředně zakázána nebo omezena opatřeními přijatými ze strany orgánů státní správy v souvislosti s koronavirem. Usnesením Vlády České republiky bylo přijato krizové opatření, podle kterého se zakazuje prodej a poskytování služeb v provozovnách s výjimkami provozoven, které jsou taxativně vyjmenovány, na které se tento zákaz nevztahuje. Zákaz poskytování služeb se v tomto případě neváže na konkrétní činnost, ale na činnosti poskytované v provozovnách. Pokud poskytujete manikérské služby, ale neposkytujete je v provozovně, potom Vaše činnost nebyla tímto opatřením zakázána nebo omezena, proto nemáte v podzimním období na kompenzační bonus pro OSVČ nárok. Zákon o kompenzačním bonusu v podzimním období má přísnější kritéria a je cíleně zaměřený, oproti zákonu o kompenzačním bonusu z jarního období (zákon č. 159/2020 Sb. o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti
s výskytem koronaviru SARS CoV-2), který byl plošnější z hlediska počtu OSVČ, které měly na jeho čerpání nárok a měl také mírnější podmínky. Podle znění zákona z jarního období byste měla na komenzační bonus bezesporu nárok. Pokud na jaře měla OSVČ nárok na kompenzační bonus (KB) a mohla KB řádně čerpat, neznamená to, že bude mít nárok na čerpání KB i v podzimním období, především z rozdílně nastavené právní úpravy v jednotlivých obdobích, jak je uvedeno výše.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.